Rat protiv lažnih tvrdnji
3

Facebook će blokirati prerane vijesti o pobjedi Trumpa ili Bidena

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Facebook aktivno radi na gušenju širenja neprovjerenih informacija vezanih za predsjedničke izbore u SAD-u. Brojevi ugašenih računa i blokiranih postova govore za sebe, a platforma će u izbornoj noći i danima koji slijede sprječavati širenje vijesti o prijevremenom proglasšenju pobjede.

Facebook je odbio 2.2 miliona oglasa koji su ciljali Sjedinjene Američke Države, jer nisu prošli process autorizacije. Također, gigant društvenih mreža je uklonio 120.000 objava na Facebooku i Instagramu koji se uplitali u glasačku politiku i postavio upozorenja na 150 miliona objava.

Facebook je provjeru navoda u objavama uveo nakon izbora 2016. godine, te proširili na Instagram prošle godine. Program obuhvata i Facebook grupe gdje se najčešće šire dezinformacije.

“Facebook je koristio umjetnu inteligenciju koja je omogućila brisanje miliona postova i lažnih računa, čak i prije nego su prijavljeni od drugih korisnika. Udružili smo se sa 70 medija u provjeravanju informacija” izjavio je potpredsjednik Facebooka Nick Clegg.

Poduzeli su i druge korake da bi umanjili potencijalni haos na dan predsjedničkih izbora 3. novembra u danima nakon njih. Platforma će zabraniti oglase koji pogrešno proglašavaju pobjedu u predsjedničkoj utrci ili oglase koji tvrde da pronevjera glasova može izmijeniti rezultate izbora.

Sedam dana prije izbora će zabraniti političke oglase, te moguće objave u kojima Donald Tramp i Joe Biden prije vremena proglašavaju pobjedu.