Izbori u Francuskoj
12

Evropski zvaničnici žele Macrona za predsjednika, zadovoljni prvim rezultatima

Klix.ba
Emmanuel Macrn (Foto: EPA)
Emmanuel Macrn (Foto: EPA)
Evropski zvaničnici reagirali su sa "malim olakšanjem" na pobjedu Emmanuela Macrona u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj. Mnogi od njih su poželjeli sreću Macronu sa uvjerenjem kako će on "pomesti desnicu u drugom krugu izbora".

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker već prije objavljivanja zvaničnih i konačnih rezultata, prekršio je pravilo i lično poželio sve najbolje nezavisnom kandidatu u daljem krugu izbora. Glasnogovornik Evropske komisije tvitao je kako je Juncker "čestitao Macronu i poželio mu sreću". Komisija obično izbjegava komentiranje nacionalnih izbora širom Evrope.

Macronu je na pobjedi u prvom krugu čestitao i dosadašnji francuski predsjednik Francois Hollande.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel također je napisao na Twitteru kako je "sretan što će Macron postati sljedeći francuski predsjednik".

"Macron je izvrstan za Evropu", rekao je Gabriel.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert tvitao je kako je "dobro što je Emmanuel Macron imao uspjeha sa svojim stajalištem za snažnu Evropu i tržišnu ekonomiju".

"Rezultati pobjede Emmanuela Macrona u prvom krugu izbora pokazuju kako Francuska i Evropa mogu pobijediti zajedno", napisao je šef ureda Merkelove Peter Altmaier.

Bivši vođa Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) Nigel Farage objavio je tweet kako je sve jasno nakon što je "Macron održao govor sa zastavom EU iza njega".

"Američki predsjednik Donald Trump, koji je predložio nedavni teroristički napad u Parizu, mogao bi imati utjecaj na glasanje na izborima u Francuskoj", napisao je Farage.

Podsjećamo, Macron je u prvom krugu izbora osvojio 23,75 posto, a Marine Le Pen 21,53 posto glasova. Njih dvoje su se kvalificirali za drugi krug izbora koji će se održati 7. maja.