Svijet
0

Evropski sud za ljudska prava podržao francusku zabranu nošenja nikaba

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski sud za ljudska prava podržao je u utoirak zabranu francuskog suda nošenja muslimanskog zara koji prekriva kompletno lice - nikaba.

Slučaj je pokrenula 24-godišnja Francuskinja, koja je tvrdila da je zabrana nošenja vela u javnosti prekršila njenu slobodu vjere i izražavanja, prenosi BBC.

Francuski zakon navodi da niko u javnosti ne može nositi odjeću koja pokriva lice. Kazna za kršenje tog zakona je globa od 150 eura.

Zakon je stupio na snagu u 2010. godini u vrijeme vladavine konzervativnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Sud je presudio da zabrana "nije izražajno zasnovana na vjerskoj konotaciji odjeće nego, isključivo na činjenici da ona pokriva lice".

U saopćenju suda se navodi da je presuda također "uzela u obzir zapažanje države da lice igra značajnu ulogu u društvenoj interakciji".

"Sud je također bio u stanju da uvidi stav koji možda pojedinci ne žele uvidjeti, da na mjestima otvorenim za sviju, takve prakse ili stavovi suštinski dovode u pitanje mogućnost otvorenih međuljudskih odnosa, koji, po uvriježenom mišljenju, formiraju neotuđivi element zajedničkog života unutar društva".