Vladavina prava
38

Evropski sud pravde odbacio tužbe Mađarske i Poljske, EU im može uskratiti pomoć ako krše pravila

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropski sud pravde u Luksemburgu odbacio je danas tužbe Mađarske i Poljske te je saopćio kako su nova pravila za kažnjavanje zemalja EU koje krše vladavinu prava u potpunosti zakonita.

Ovom odlukom Evropski sud pravde otvorio je put Briselu za primjenu mehanizma vladavine prava, tačnije uredbe "O uslovljenosti vladavine prava" koja ima za cilj kažnjavanje svih onih država koje se ne pridržavaju zakona i pravila EU.

Nakon ove odluke Brisel također može uskratiti ili smanjiti EU fondove za one države za koje smatra da se ne ponašaju u skladu s pravilima, što se u posljednje vrijeme često odnosi na Poljsku i Mađarsku.

"Poljska i Mađarska su se zbog toga obratile Evropskom sudu pravde. Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen htjela je sačekati konačnu presudu prije nego što iskoristi mehanizam u praksi", navode mediji u Njemačkoj.

Također, austrijski mediji pišu kako su šanse za prihvatanje tužbi Poljske i Mađarske u samom početku označene kao niske te da od decembra 2021. godine postoji mišljenje nadležnog evropskog pravobranioca koji je preporučio Evropskom sudu pravde da odbaci tužbe.

Novi mehanizam, koji će nakon presude Evropskog suda pravde i zvanično stupiti na snagu, predstavlja tzv. "treću liniju odbrane" vladavine prava unutar EU.

"Druge opcije često vode preko dugotrajnih postupaka za prekršaje koji su se i ranije bavili različitim pojedinačnim aspektima kontroverzne reforme pravosuđa u Poljskoj. Ipak, ovi mehanizmi su više političke nego pravne prirode. U teoriji oni mogu dovesti do povlačenja glasa u Evropskom vijeću. Do danas su pokrenuta samo dva takva postupka, jedan protiv Poljske i jedan protiv Mađarske", navodi Der Standard.