Svijet
0

Evropski parlament, Vatikan i Hollywood skidaju piratske sadržaje

Klix.ba
Evropski parlament
Evropski parlament
Uprkos globalnim pokušajima za zaustavljanje kršenja autorskih prava, iskušenje za skidanje filmova i TV emisija sa BitTorrent je preveliko čak i za uposlenike Evropskog parlamenta, Vatikana, američkog Predstavničkog doma, pa i neke hollywoodske studije.

Informacije je otkrio portal TorrentFreak,koji je koristio softver za praćenje ScanEye kako bi identifikovao one koji nezakonito preuzimaju sadržaje na nekim prilično iznenađujućim mjestima.

Uposlenici Evropskog parlamenta pokazali su poseban interes za preuzimanje piratizovanih filmova i TV emisija na random mjestu. Desetine nedavnih preuzimanja na nekoliko BitTorrent pretraživača stigle du sa IP adresa Evropskog parlamenta, a uposlenici su preuzimali nove filmove poput “Elysiuma” i ‘”onsters vs. Aliens”. Također su i fanovi klasika poput “Deset zapovijedi” te serija poput “Breaking Bad”.

Slične nezakonite aktivnosti primjećene su i u Vatikanu, gdje su preuzimani filmovi poput “Billy Elliot” te serije kao što je “Camp”.

Čak i neki hollywoodski studiji, uključujući i Paramount Pictures, nisu uspjeli odoljeti nezakonitom preuzimanju, a uposlenici su preuzimali serije poput “Shame” i “Mad Men”.

Preuzimanja su vršena i u američkom Predstavničkom domu. Zabilježeno je preuzimanje TV drame “Sons of Anarchy”, a TorrentFreak navodi kako je ove godine bilo manje nezakonitih preuzimanja nego ranijih godina.

Sve se ovo desilo nakon pokušaja američkih zakonodavaca da zaustave kršenje autorskih prava Zakonom o zaustavljanju online piratstva (SOPA) u oktobru 2011. Zakon je proširio prava vlade u borbi protiv kršenja autorskih prava i trgovine krivotvorenom robom.

Borba protiv nezakonitih preuzimanja širi se po cijelom svijetu, a najveća svjetska stranica za dijeljenje podataka, The Pirate Bay, neprestano je prisiljena mijenjati svoju domenu.