Tehnologija
9

Vrhovni sud Belgije naredio borbu protiv Pirate Bayja

Klix.ba
Vrhovni sud Belgije naredio je pružaocima internet usluga širom zemlje da započnu proaktivne pokušaje pronalaženja i cenzurisanja proxy usluga Pirate Bayju, najpopularnijoj stranici za dijeljenje podataka na svijetu.

Belgija je godinama tiho žarište rasprava o zakonima koji štite autorska prava i nezakonitom dijeljenju podataka. Belgijska Fondacija protiv piratstva (BAF) podnijela je 2011. godine tužbu protiv Belgacoma i Teleneta kako bi ih natjerala da blokiraju pristup svojih korisnika Pirate Bayju. Sud je presudio u korist pružalaca usluga.

Presudu je kasnije preokrenuo Žalbeni sud te je pristup Pirate Bayju zauvijek blokiran u Belgiji. Međutim, korisnici su se pretplatili na proxy servere koji podrivaju blokadu i preusmjeravaju ih na Pirate Bay.

Pirate Bay je ranije reklamirao proxy usluge i njihovu mogućnost dodavanja novih domena i IP adresa po zahtjevu. Registracija, komentari i funkcije uploada su isključeni iz sigurnosnih razloga, što je izludjelo zagovarače autorskih prava.

Prošle godine je belgijski sud prisilio pružaoce usluga da Pirate Bayju blokiraju sve trenutne i buduće domene. Odluka je izazvala čitav niz pravnih izazova, sve do ove sedmice, kada je Vrhovni sud potvrdio odluku.

Presudu tek treba izvršiti, a procjenjuje se da bi moglo doći do blokiranja proxyja i ExtraTorrentu, Kickass.to i drugim popularnim torrent stranicama. Veliki broj pružalaca usluga je polako počeo blokirati ove stranice, kao i sve ostale koje omogućavaju nezakonitu podjelu podataka.

Holandija, Velika Britanija i Italija već su blokirale pristup Pirate Bayju, a belgijski potez je još jedan korak u borbi vlada protiv slobodnog sadržaja.

Nije poznato hoće li uopće doći do žalbe, a pružaoci usluga su već izrazili svoje nezadovoljstvo.

"Pružaoci internet usluga su prisiljeni blokirati Pirate Bay, čak i kada presele na drugu domenu. To je veoma široka definicija, koja pružaoce usluga tjera da vrše ulogu policije čitavog interneta. To je nešto što ne možemo prihvatiti", rekao je Jan Margot, glasnogovornik Belgacoma.