Brži pregledi
88

Evropski parlament usvojio izmjene: Pečat u pasošima postaje prošlost

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Evropski parlament usvojio je nove mjere koje će doprinijeti bržim provjerama na vanjskim granicama Schenegen zone i registracije putnika koji nisu državljani neke od zemalja Evropske unije.

Novi sistem EES registrovat će informacije o državljanima zemalja koje nisu u EU, a koji se odnose na ime, putni dokument, otiske prstiju, sliku lica, datum i vrijeme ulaska ili izlaska iz zone Schengena ili datum i vrijeme odbijanja ulaska. Ovo će se odnositi na putnike kojima treba i kojima ne treba viza za ulazak u EU zonu.

EES sistem će doprinijeti lakšoj provjeri vremena koje ste proveli u EU, odnosno da li je putnik ispoštovao rok od 90 dana da napusti zonu EU.

Sistem ručnog stavljanja pečata u pasoše će biti ukinut, što će ubrzati prelazak granice, a EES sistem će pomoći bržem uočavanju osoba koje su ostale duže od dozvoljenog vremena ili su ukrale nečiji identitet.

Podaci će se čuvati tri godine, odnosno pet godina za one koji ostanu duže od dozvoljenog perioda. Također, ovi podaci će se moći koristiti za prevenciju, detektovanje ili istragu terorizma ili ozbiljnih prekršilaca zakona.

Očekuje se da će ovaj sistem biti operativan od 2020. godine.