Svijet
0

Evropska unija upozorila Tursku da je broj migranata i dalje "previsok"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj migranata koji prelaze Egejsko more iz Turske u Grčku i dalje je "previsok", uprkos novembarskom sporazumu s Ankarom o ograničenju njihovog priliva, izjavio je u ponedjeljak prvi potpredsjednik EU.

"Brojke su još previsoke u Grčkoj, između dvije i tri hiljade ljudi stiže svakodnevno. Ne možemo biti zadovoljni u ovoj fazi", izjavio je novinarima Frans Timmermans nakon razgovora s turskim ministrom za evropska pitanja Volkanom Bozkirom u Ankari, prenosi AFP.

Na osnovu akcionog plana dogovorenog u novembru, čelnici EU obećali su tri milijarde eura pomoći za više od 2,2 miliona sirijskih izbjeglica koji su pronašli utočište u Turskoj, u zamjenu za akciju Ankare na suzbijanju priliva.

Pod pritiskom glasača u matičnim zemljama, čelnici EU žele da smanje brojke izbjeglica koje dolaze u Evropsku uniju nakon što se više od milion migranata domoglo Evrope u 2015.

Do sada, ipak, nije registrovano značajnije smanjenje broja migranata iz Sirije, Afganistana i drugih nemirnih zemalja koji poduzimaju opasno putovanje u gumenim čamcima sa zapadne obale Turske do Grčke.

U posljednjoj tragediji, turske vlasti su prošle sedmice pronašle tijela najmanje 36 migranata, među kojima nekoliko djece, koje je voda izbacila zapadnu obalu nakon što je njihov čamac potonuo.

"Vjerujem da trebamo ubrzati naš rad kako bi neki projekti bili realizovani na vrijeme. Također sam rekao ministru da trebamo biti veoma eksplicitni oko toga koji su elementi akcionog plana već provedeni i na kojima još trebamo raditi", izjavio je Timmermans.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je prošle sedmice kako je procijenila da je samo u prva tri dana 2016. godine više od 5.000 migranata i izbjeglica prešlo u Grčku uprkos zimskom vremenu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je međutim, u obraćanju prošle sedmice da se Evropa probudila previše kasno kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Nažalost je međunarodna zajednica saslušala naša upozorenja o migrantskoj krizi veoma kasno. Oni su uvidjeli njenu ozbiljnost tek kada je Aylanovo tijelo izbačeno na jednu od naših plaža i nakon što su valovi migranata došli na njihova vrata", izjavio je Cavusoglu na sastanku turskih ambasadora u Ankari.

Slike mrtvog trogodišnjeg sirijskog izbjeglice Aylana Kurdi kako leži licem okrenut na turskoj plaži u septembru 2015. nagnale su Evropu na odlučniju akciju u migrantskoj krizi.