{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Načelan dogovor o rješenju izbjegličke krize između EU i Turske postignut, konačni dogovor za deset dana

8.3.2016. u 07:52
6
33
Načelan dogovor o rješenju izbjegličke krize između EU i Turske postignut, konačni dogovor za deset dana
6
Načelan dogovor o rješenju izbjegličke krize između EU i Turske postignut, konačni dogovor za deset dana
Foto: EPA
Neka od osnovnih načela dogovorenih na samitu Evropske unije (EU) i Turske u Briselu su da će svaki ilegalni migrant, odnosno oni koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja, koji uđe u Grčku biti vraćen u Tursku, a zauzvrat Turska traži da EU preuzme jednog sirijskog izbjeglicu za svakog ilegalnog migranta kojeg prihvati Turska. Osim toga Turska traži viznu liberalizaciju i napredak u procesu pristupanja u EU.
Nastavak pregovora o izbjegličkoj krizi, zatvaranju "balkanske rute", politici otvorenih vrata i deportaciji ilegalnih migranata dogovoren je za deset dana, kada će biti održan novi sastanak predstavnika EU i Turske.

Evropa se trenutno suočava sa najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata, a samo je Turska do sada prihvatila oko 2,7 miliona sirijskih izbjeglica.

Turska če dobiti i pomoć u iznosu od tri milijarde eura za rješenje izbjegličke krize u svojoj zemlji.

Nakon samita u Briselu sve strane su istakle zadovoljstvo postignutim dogovorima, a u narednom periodu predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk će razraditi sve detalje dogovora sa Turskom, u cilju priprema za slijedeći samit.

Oko 13.000 izbjeglica trenutno se nalazi na sjeveru Grčke, s nemogućnošću daljeg putovanja, nakon što je Makedonija zatvorila granicu. U međuvremenu više od 2.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana svakodnevno stižu u Grčku preko Turske.

U cilju spriječavanja krijumčarenja ljudi iz ratnih područja u Evropu, iz NATO-a su saopćili da su pojačali mjere nadzora u Egejskom moru, te najavili da će u potpunosti nadgledati grčke i turske teritorijalne vode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: