|

"Evropska unija postaje hrišćanski klub"

"Evropska unija postaje hrišćanski klub"
0
F
FENA
30.1.2011. u 13:45
58
komentara
0

dijeljenja
"Evropska unija postaje hrišćanski klub" Ali Babadžan
Vicepremijer Turske Ali Babadžan izjavio je da Evropska unija postaje "hrišćanski klub" i da je to razlog zašto Ankara sproro napreduje u približavanju Bruxellesu.
"Uvijek smo mislili da je EU veliki mirovni projekt… Ali, proces proširenja (EU) je doslovno rečeno zaustavljen. Tamo (u Bruxellesu) više nema politike otvorenih vrata. To je, prema našem mišljenju, veoma, veoma opasno", izjavio je turski vicepremijer Babadžan, prenose istanbulski mediji.

U islamskom svijetu pažljivo prate da li će EU otvoriti svoje kapije Turskoj, prvoj muslimanskoj zemlji koja je još 1999. godine stekla status kandidata.

"Ankara, i pored zastoja u pregovorima, nastavlja da sprovodi reforme", ističe Babadžan.

Turska je krajem 2005.godine počela predpristupne pregovore sa EU, ali još nije mnogo odmakla od starta. U Briselu zamjeraju Ankari zbog sporih reformi i što još nije uspostavila odnose sa Republikom Kipar, koja je član EU od 2004. godine. Zbog toga su se pregovori o deset od ukupno 35 poglavlja našli "na ledu" i sada nema nagovještaja da će uskoro biti otvoreni.

Dvije vodeće zemlje EU, Francuska i Njemačka, otvoreno se protive punopravnom članstvu Turske u EU i umjesto toga Ankari nude "privilegovano partnerstvo".

U Turskoj to odbacuju i ističu da se uslovi za ulazak u EU ne mogu mijenjati pošto počnu pristupni pregovori.

U Turskoj se s velikim interesovanjem očekuje februarska posjeta predsjednika Nicolasa Sarkozya Ankari, koji je građanima Francuske obećao da će raspisati referendum oko prijema Turske u EU.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...