Nicolas Sarkozy u Turskoj
0

"Niste spremni za članstvo u EU"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nikolas Sarkozy izjavio je danas u Turskoj da ova zemlja nije spremna za članstvo u EU i apelovao za razvijanje alternativnog partnerstva sa ovom zemljom prije nego što razgovori o njenom prijemu u Uniju zapadnu u ćorsokak.

Sarkozy je uputio ovu poruku poslije razgovora sa turskim kolegom Abdulahom Gulom, tokom boravka u Ankari u svojstvu predsjedavajućeg Grupe 20 najrazvijenijih zemalja.

"Između članstva i specijalnog partnerstva, za koje Turska kaže da ga ne prihvata, postoji put ravnoteže koji možemo da pronađemo", rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare i dodao da je najbolje da se nađe kompromis.

Gul je insistirao da je za Tursku članstvo u EU prioritet i apelovao da Francuska ne blokira razgovore o prijemu ove zemlje.

"Očekujemo da će kompletna EU održati obećanje koje je dala i dati nam priliku da uspješno dovršimo ovaj proces", rekao je turski predsjednik.

On je dodao da će Ankara poštovati ishode referenduma koje neke članice EU, uključujući Francusku, planiraju da održe prilikom donošenja konačne odluke o članstvu Turske, ali je naglasio da, do tada, vještačke prepreke ne smiju da ometaju pregovore.

Turska i Francuska imaju dobre odnose još od vremena Otomanskog carstva, ali su veze narušene od kada je Sarkozy postao predsjednik 2007. godine i usprotivio se prijemu Turske u evropski blok.