{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija priprema obveznice za financiranje velikih projekata

F
28.2.2011. u 16:37
0
0
Evropska komisija priprema obveznice za financiranje velikih projekata
0
Evropska komisija priprema obveznice za financiranje velikih projekata
Europska unija priprema rješenje koje bi omogućilo izdavanje posebnih obveznica uz europsko jamstvo kojima bi se financirali veliki infrastrukturni projekti, u koje će, prema procjenama Europske komisije, do 2020. godine trebati investirati od 1.500 do 2.000 milijardi eura.
Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula javnu raspravu o posebnim obveznicama čiji bi cilj bio pomoći privatnim tvrtkama, nositeljima projekata, da privuku investitore na tržištu kapitala, u prvom redu mirovinske fondove i osiguravajuća društva.

"Danas državnim proračunima treba konsolidacija, a istodobno moramo poticati održivi rast u Europskoj uniji. Sredstava iz europskog proračuna moraju se učinkovitije koristiti tako da takvi projekti privuku investitore s tržišta kapitala. Stoga ćemo, u okviru ove inicijative, udružiti naše snage s Europskom investicijskom bankom", rekao je povjerenik za monetarne i gospodarske poslove Olli Rehn.

Financiranje infrastrukturnih projekata znatno je otežano nakon financijske krize, a banke su se morale suočiti s novim ograničenjima kada su u pitanju dugoročne pozajmice.

"Ove obveznice za projekte mogle bi biti način za privlačenje kapitala od drugih investitora, poput mirovinskih fondova i osiguravajućih društava, koji bi mogli donijeti dodatni novac kao dodatak tradicionalnim izvorima financiranja", rekao je predsjednik Europske investicijske banke Philippe Maystadt.

Komisija ističe da EU s ovim obveznicama ne bi izravno posuđivala novac na tržištu te da ovdje nije riječ o "euro-obveznicama", prijedlogu koji se u posljednje vrijeme često spominje, ali oko kojeg nema suglasnosti zemalja članica.

Zamisao o euro-obveznicama počiva na tome da zemlje članice solidarno preuzmu odgovornost za zaduživanje nekih zemalja članica, koje se nađu u financijskim poteškoćama, po povoljnijim kamatama nego što bi to bio slučaj da izdaju svoje nacionalne obveznice.

Ove obveznice za projekte mogle bi biti u obliku jamstava EU-a ili pozajmica Europske investicijske banke ili iz proračuna EU-a.

Komisija predlaže da se fiksira gornja granica rizika za proračun EU-a. Kvalitetu projekata zajednički bi ocjenjivali Europska komisija i Europska investicijska banka.

Po procjenama Komisije u ovom desetljeću u EU-u trebalo bi investirati između 1500 i 2000 milijardi eura u europske prometne mreže, energetsku, informatičku i komunikacijsku infrastrukturu.

Ova ideja nije posve nova. Još 1993. godine, tadašnji predsjednik Europske komisije Jacques Delors predlagao je ovakve obveznice za financiranje velikih europskih projekata.

Javna rasprava je otvorena do 2. svibnja, a Komisija u lipnju namjerava izići s konkretnim prijedlogom s ciljem da ga se prihvati 2014. godine kada počinje novi sedmogodišnji financijski okvir EU-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: