Udaljavanje od SAD-a
11

Evropa u strahu od pobjede Donalda Trumpa: Sve se više govori o scenariju "Ostati sam"

V. K.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Izbori u SAD-u osim što izazivaju veliku pažnju američke javnosti, podjednako se prate i u Evropi, a potencijalni scenarij pobjede Donalda Trumpa brine mnoge evropske zvaničnike.

Jedan od onih koji je podijelio zabrinutost povodom potencijalnih rezultata izbora je i premijer Belgije Alexander De Croo, lider države koja je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.

Između ostalog De Croo je upozorio kako Evropa mora biti spremna da ostane sama ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću.

"Ako nam 2024. godina ponovo donese 'Ameriku na prvom mjestu' (Trumpov slogan iz ranije kampanje op.a.), to će ujedno značiti i 'Evropa sama za sebe' više nego ikada", rekao je belgijski premijer.

Zbog ovakvog scenarija, belgijski premijer je rekao kako Evropa mora postati jača, suverenija i samopouzdanija.

"Mi kao Evropljani ne trebamo se plašiti te perspektive. Trebali bismo to prihvatiti", poručio je.

Komentari premijera Belgije mnoge su podsjetili na govor bivše njemačke kancelarke Angele Merkel koja je 2017. godine, nakon pobjede Donalda Trumpa, izjavila kako se Evropa ne može osloniti samo na svoje saveznike.

Nekoliko godina nakon njenog govora, mnogi njemački političari dijele mišljenje kako bi se slična situacija mogla ponoviti 2024. godine.

"Trump je čovjek koji ne krije svoj prezir prema demokratiji. Evropa treba da se fokusira na sebe", rekla je socijaldemokratska političarka Katarina Barley.

U intervjuu za Tagesspiegel zvaničnik CDU-a Norbert Röttgen je rekao kako se Njemačka mora pripremiti za povratak Trumpa.

"To znači da moramo povećati našu proizvodnju oružja kako bi se Ukrajina mogla braniti od ruskog napada čak i bez pomoći SAD-a. Od toga ovisi sloboda Evrope", naglasio je.