Pati od misteriozne bolesti
0

EU zabrinuta zbog zdravlja Julije Timošenko

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Evropska unija je vrlo zabrinuta zbog zdravstvenog stanja ukrajinske opozicionerke Julije Timošenko koja se od 5. augusta nalazi u zatvoru i koja je oboljela od neke misteriozne bolesti, izjavio je u petak glasnogovornik visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Njeno zdravlje se pogoršava i ukrajinske vlasti joj moraju garantirati odgovarajuće liječenje", dodao je on.

Šef delegacije EU-a u Kijevu je zatražio od ukrajinskih vlasti dozvolu da se susretne s Julijom Timošenko u zatvoru.

"Očekujemo odgovor vlasti", kazao je glasnogovornik Michael Mann.

Advokat Julije Timošenko je izjavio u četvrtak da je njegova klijentica oboljela od neke misteriozne bolesti. Poslanik Oleksanadar Turčinov je kazao da su se "modrice" nastale zbog pucanja krvnih sudova "pojavile po cijelom tijelu".

Zatvorska administracija je navela u saopćenju da je Timošenko odbila u četvrtak pregleda ljekarske komisije u kojoj bi bio i zamjenik ministra zdravlja i nekoliko doktora medicine.

Timošenko insistira da je pregleda njen lični ljekar koji je već godinama prati, kazala je njena glasnogovornica Marina Soroka.

Juliji Timošenko se od 24. juna sudi za prekoračenje ovlasti kada je bila premijerka 2009. godine jer je dozvolila, bez saglasnosti vlade, potpisivanje ugovora o uvozu ruskog plina po visokoj cijeni, što je bilo nepovoljno za Kijev.

Opozicionerka, čije je zatvaranje izazvalo žestoke kritike u svijetu, smatra da je suđenje politička represija koju je protiv nje pokrenuo njen protivnik, predsjednik Viktor Janukovič.