Neobjašnjive modrice po tijelu
0

Julija Timošenko u zatvoru ima misterioznu bolest

FENA
Ukrajinska opozicionerka Julija Timošenko, u pritvoru od 5. augusta, pati od misteriozne bolesti, izjavio je u četvrtak jedan od njenih advokata koji je brani u procesu protiv njene zloupotrebe vlasti.

"Pojavili su se uznemirujući simptomi koji ne liče ni na jednu poznatu bolest", izjavio je advokat Jurij Suhov na saslušanju kojem je prisustvovala Julija Timošenko i zatražio od suca da dopusti ljekaru njegove klijentice da je pregleda i da joj uradi analizu krvi.

Desna ruka opozicionerke Oleksandar Turčinov, na kojeg se poziva njegova pres-služba, izjavio je da se zdravlje Julije Timošenko "naglo pogoršalo" dan ranije, toliko da nije mogla izaći u kratke šetnje po zatvorskom dvorištu.

"Po čitavom tijelu su se pojavile modrice, iz nepoznatih razloga", precizirao je on.

Sudac je odgovorio kako je Julija Timošenko odbila da joj se krv analizira u zdravstvenoj jedinici zatvorskog centra.

"Neću povjeriti svoj život i zdravlje ovoj vlasti", kazala je Timošenko.

Njoj se od 24. juna sudi za prekoračenje ovlasti 2009. godine kada je bila premijerka i kada je, bez saglasnosti vlade, odobrila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog plina po visokoj cijeni, što je bilo nepovoljno za Kijev.

Zatvaranje Julije Timošenko je izazvalo žestoke kritike u svijetu, a ona sama osuđuje sudsko gonjenje kao političku represiju koju je režirao njen protivnik, predsjednik Viktor Janukovič.