|

EU za slobodne i poštene izbore u Egiptu

EU za slobodne i poštene izbore u Egiptu
0
F
FENA
1.2.2011. u 09:07
0
komentara
0

dijeljenja
EU za slobodne i poštene izbore u Egiptu EU tek sa Lisabonskim ugovorom postala zajednica građana
Evropska unija (EU) zatražila je u ponedjeljak stvaranje vlade sa širokom podrškom u Egiptu koja bi pokrenula demokratske reforme i pripremila put za slobodne i poštene izbore.
"Vijeće traži od egipatskih vlasti da pokrenu urednu tranziciju stvaranjem vlade sa širokom podrškom koja bi vodila istinski proces demokratske reforme uz puno poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda, pripremajući put za slobodne i poštene izbore", kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije.

EU traži "otvoren i ozbiljan dijalog" sa svim političkim snagama koje poštuju demokratske norme kao i sa civilnim društvom. Prema diplomatskim izvorima, svi ministri se zauzimaju za demokratske izbore u Egiptu, ali je dio njih izrazio bojazan da bi izbore mogli dobiti islamisti.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton izjavila je da se "na legitmne težnje egipatskih građana treba odgovoriti brzo i konkretno. Mora se pronaći mirni put naprijed na temelju otvorenog i ozbiljnog dijaloga s opozicionim strankama i svim dijelovima civilnog društva, rekla je Ashton, prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.