{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU za slobodne i poštene izbore u Egiptu

F
1.2.2011. u 09:07
0
0
EU za slobodne i poštene izbore u Egiptu
0
EU za slobodne i poštene izbore u Egiptu
EU tek sa Lisabonskim ugovorom postala zajednica građana
Evropska unija (EU) zatražila je u ponedjeljak stvaranje vlade sa širokom podrškom u Egiptu koja bi pokrenula demokratske reforme i pripremila put za slobodne i poštene izbore.
"Vijeće traži od egipatskih vlasti da pokrenu urednu tranziciju stvaranjem vlade sa širokom podrškom koja bi vodila istinski proces demokratske reforme uz puno poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda, pripremajući put za slobodne i poštene izbore", kaže se u zaključcima koje su prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije.

EU traži "otvoren i ozbiljan dijalog" sa svim političkim snagama koje poštuju demokratske norme kao i sa civilnim društvom. Prema diplomatskim izvorima, svi ministri se zauzimaju za demokratske izbore u Egiptu, ali je dio njih izrazio bojazan da bi izbore mogli dobiti islamisti.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton izjavila je da se "na legitmne težnje egipatskih građana treba odgovoriti brzo i konkretno. Mora se pronaći mirni put naprijed na temelju otvorenog i ozbiljnog dijaloga s opozicionim strankama i svim dijelovima civilnog društva, rekla je Ashton, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: