Svijet
0

Egipatski i međunarodni čelnici traže izlaz iz krize

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Politički čelnici sastaju se u subotu i izvan Egipta kako bi pronašli izlazak iz opasne pat-pozicije između egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i demonstranata koji traže njegov odlazak s vlasti, prenose agencije.

"Status quo jednostavno je neodrživ", izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu u subotu, 12. dana masovnih protesta protiv Mubaraka, osvrćući se ne samo na stanje u Egiptu nego diljem Bliskog istoka.

Mubarak, koji je rekonstruirao svoju vladu ali odbija odlazak s vlasti, susreo se u subotu s nekim novim ministrima, jasno dajući do znanja kako ne pristaje na zahtjev stotina tisuća ljudi koji traže odlazak 82-godišnjeg egipatskog predsjednika, prenosi Reuters.

Ministrica trgovine Samiha Fawzi rekla je nakon sastanka da je egipatski izvoz u januaru pao za šest posto zbog nemira i policijskog sata u zemlji. Vlasti osiguravaju dodatnu opskrbu hranom kako bi se izbjegle nestašice, dodala je.

Na trgu Tahrir u Kairu demonstranti ističu da neće odustati, usprkos napetostima u odnosu na Mubarakove pristalice koje su ih napale ranije ove sedmice.

Nezapamćeni protesti protiv dugogodišnjeg predsjednika ujedinili su različite slojeve društva - bogate i siromašne, sekulariste i vjernike, muslimane i kršćane, kompjutorski pismenu mladež i sljedbenike islamističkog pokreta Muslimanske braće.

Ta najveća islamistička opozicijska skupina u Egiptu, a prema nekima i najutjecajnija islamistička skupina u svijetu, saopćila je da revolucija u Egiptu nije islamska revolucija.

"Držimo se povučeno u protestima jer ne želimo da se revolucija predstavlja kao revolucija Muslimanske braće, odnosno islamska revolucija. To je pobuna egipatskog naroda", rekao je glasnogovornik te skupine Rashad al-Bajumi u intervjuu koji će u ponedjeljak objaviti Der Spiegel.

Zapadne vlade dale su potporu demonstrantima, no neke upozoravaju da ne bi trebalo očekivati previše u kratkome vremenu. Vodeći svjetski državnici okupljeni na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu osudili su nasilje u Egiptu i pozvali čelnike zemalja Bliskog istoka da hitno provedu demokratske reforme.

Nad Bliskim istokom bjesni "oluja svih oluja" i regionalni lideri moraju brzo provesti demokratske reforme ili će se u suprotnome suočiti s još većom nestabilnošću, izjavila je američka državna tajnica Clinton.

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da međunarodna zajednica ima pravo poduprijeti prodemokratske demonstrante u Egiptu, ali da političke promjene moraju biti mirne.

"U Egiptu će se dogoditi promjene... no moraju se provesti tako da se sačuva mir", istaknula je Merkel koja smatra da izbori na početku procesa demokratskih reformi ne bi bili dobri.

I dok evropski čelnici žele osnivanje vlade sa širokom političkom bazom, neki se boje trenutnog odlaska ili ostavke predsjednika Mubaraka jer bi to moglo dovesti do vakuuma pogodnog za širenje nasilja ili vjerske pobune.