Svijet
0

Svjetski čelnici pozivaju na mirne i fer izbore u Egiptu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šefovi međunarodnih organizacija i predsjednici država pozvali su u petak na mirnu tranziciju u Egiptu i provođenje slobodnih izbora nakon što je predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku, a vlast u zemlji preuzeo Vojni savjet predvođen Vrhovnim ustavnim sudom.

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je na "transparentnu i mirnu tranziciju" u Egiptu poslije podnošenja ostavke predsjednika Mubaraka, 18. dana od početka protesta.

Ki-moon je u saopćenju naveo kako je ovo povijesni trenutak za Egipat i da vojska mora omogućiti "slobodne, fer i vjerodostojne izbore" koji će omogućiti ponovnu uspostavu civilne vlasti, prenosi Reuters.

"Glas egipatskog naroda, posebno mladih, čuo se i na njima je da odrede budućnost svoje zemlje", izjavio je Ban Ki-moon, dodavši da poštuje Mubarakov odluku, za koju kaže da ju je sigurno bilo teško donijeti, ali da je donijeta "u širem interesu egipatskog naroda".

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen vjeruje da promjena vlasti u Egiptu neće destabilizirati sigurnost na Bliskom istoku, prenio je AFP.

"Uvjeren sam da će Egipat nastaviti da bude faktor stabilnosti i sigurnosti", izjavio je Rasmussen, ponovno pozivajući na "brzu i mirnu demokratsku tranziciju, uz poštivanje legitimnih želja naroda Egipta".

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je Egipat da poduzme korake koji će omogućiti slobodne izbore.

"Francuska se jako nada da će nove egipatske vlasti poduzeti korake koji će voditi ka uspostavljanju demokratskih institucija putem slobodnih i transparentnih izbora", navedeno je u saopćenju iz predsjedničkog ureda.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), čiji se šef diplomacije sastao s Mubarakom dva dana prije njegove ostavke, uvjereni su da su oružane snage sposobne upravljati zemljom.

"UAE potvrđuju svoju uvjerenost u sposobnost Vrhovnog vijeća oružanih snaga da upravlja državnim poslovima u ovim delikatnim okolnostima, na način koji će ostvariti želje i nade egipatskog naroda", navedeno je u saopćenju koje je prenijela državna novinska agencija WAM.

Abu Dhabi želi da "unapređuje prijateljske, odlične povijesne odnose s Egiptom na način koji će služiti interesima dviju prijateljskih zemalja i njihovih naroda", poručili su iz UAE-a.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu čestitao je narodu Egipta i pozvao vojsku da što prije preda vlast izabranoj vladi, prenio je AFP.

"Egipat je snažna država i kontinuitet egipatskih institucija od presudne je važnosti", napisao je Davutoglu u poruci na društvenoj mreži Twitter, tokom posjete Gruziji.

Davutoglu je u izjavi za novinsku agenciju Anadolija rekao da odlazak Mubaraka predstavlja "povijesni događaj za egipatski narod, arapsko društvo i regiji", izražavajući optimizam da će transformacija u Egiptu potaknuti demokratske promjene diljem Bliskog istoka.

U saopćenju turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana poziva se na brzu tranziciju ka "ustavnoj demokraciji" kroz "fer i slobodne izbore, u najkraćem mogućem roku".