{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU uvodi specijalnu policiju za pušače

S
1.2.2010. u 21:38
0
25
EU uvodi specijalnu policiju za pušače
0
EU uvodi specijalnu policiju za pušače
Za tri godine 27 zemalja članica EU trebalo bi gotovo da istrijebe cigarete u kompanijama i javnim prostorima, a to namjeravju postići uvođenjem "policije za pušače".
U Briselu žele da eliminišu cigarete i pušenje zabranom pepeljara te visoko profilisanim javnim sudskim procesima protiv slavnih i javnih osoba koje budu uhvaćene dok uživaju u dimu cigarete.

Unija je već izdala Dosije sa preporukama za 27 zemalje članice EU. Cilj koji se želi postići je jasan - okruženje koje je sto odsto slobodno od dima cigareta. Prijedlog su dali ministri zdravlja zemalja EU, a odobrio ga je parlament EU.

Dokument donosi preporuke sa drastičnim mjerama za zabranu pušenja na svim radnim mjestima, u javnim zgradama i ustanovama. Mjere su podijeljene u četiri poglavlja.

Prvo se tiče kažnjavanja i navodi da će svako ko prekrši zabranu pušenja biti kažnjen. Kazne će biti toliko visoke da djeluju kao mjera zastrašivanja. Kompanijama će biti nametnute znatno više kazne nego pojedincima, a ako to bude potrebno, moći će im se zaprijetiti i privremenim oduzimanjem dozvole za poslovanje!

Druga mjera je uvođenje tzv. pušačke policije. Zemlje članice EU moraće formirati sistem za provođenje zabrane pušenja, uključujući i sistem progona.

Preporučuje se uvođenje inspektora i "snaga reda", koje će ujedno provoditi nasumične inspekcije bez prethodne najave.

Pepeljare će postati bauk, bar ako je suditi po meri broj tri. Naime, sve kompanije i javne ustanove moraće osigurati da nigdje u zgradi ne bude ni jedne pepeljare.

I za kraj - šokantna suđenja. Zadnja mjera preporučuje da se zemlje članice EU ohrabre da vode suđenja kojima je cilj da šokiraju javnost?!

Poznate osobe koje budu uhvaćene kako "pućkaju dim" biće javno pokazane kao prijestupnici i oni koji krše zakon.

S takvim mjerama EU pokušava da što jače napadne i eliminiše pušenje. Cilj je da sva zatvorena radna mjesta i javne površine postanu tzv. "zone slobodne od pušača", uključujući i one koje su djelomično na otvorenom.

Takva rigorozna zabrana pušenja odnosiće se i na sve hodnike, stepenice, toalete, garderobe i liftove na radnim mjestima. U Dosijeu EU navodi se da je i "baratanje zapaljenom cigaretom, bez aktivnog uvlačenja dima - prekršaj".

Pušačima u EU preostaje jedino da odu u ilegalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: