{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrana pušenja u privatnim stanovima i automobilima!

S
3.2.2010. u 09:21
0
26
Zabrana pušenja u privatnim stanovima i automobilima!
0
Zabrana pušenja u privatnim stanovima i automobilima!
Nakon evropskog paketa mjera koji predviđa uvođenje pušačke policije, Velika Britanija razmatra moguću zabranu pušenja i u automobilima pa čak i privatnim stanovima, ako u njima borave djeca.
Britanska vlada pokrenula je plan kojim namjerava prepoloviti broj pušača do kraja narednog desetljeća, a, uz ostalo, predlaže da na omotu cigareta piše samo - cigarete, uz zabranu navođenja ikakvog brendiranog imena.

Plan podrazumijeva i zabranu prodaje cigareta putem automata, ali i zabranu pušenja na ulazima u zgrade kako nepušači ne bi morali prolaziti kroz duvanski dim.

Trenutno u Velikoj Britaniji puši 21 odsto stanovništva, a ministar zdravstva želi smanjiti pušenje za deset odsto do 2020. godine, sa posebnim naglaskom na smanjenje zavisnosti o među mladima.

"Učinili smo dosta u suzbijanju pušenja, a sada namjeravamo ići i dalje kako bismo spasili još više života" - poručio je sekretar za zdravstvo Endi Barnam.

On navodi da je u posljednjih desetak godina u Velikoj Britaniji za četvrtinu smanjen broj pušača, što je rezultat raznih mjera za suzbijanje pušenja, koje uključuju i zabranu oglašavanja, stavljanje zastrašujućih fotografija na omote cigareta, zabranu prodaje duvana mlađima od 18 godina, povećanje cijena cigareta...

Ali, zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima i na radnim mjestima prije tri godine imala je najsnažniji uticaj na smanjenje broja pušača u Velikoj Britaniji.

Britanske vlasti upozoravaju da od posljedica pušenja godišnje umre oko 80 000 ljudi.

Kada se britanskim mjerama doda i "paket" evropskih mjera prema kojima bi se povećale kazne za kršenje zabrane pušenja na nedopuštenom mjestu te izbacivanje pepeljara iz prostorija firmi, kao i uvođenje antipušačke policije, nema sumnje da će vrlo brzo pušačima najveći problem biti naći mjesto na kojem će legalno moći da zapale cigatretu!

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: