|

EU ukida bezvizni režim za državljane Sjedinjenih Američkih Država?

EU ukida bezvizni režim za državljane Sjedinjenih Američkih Država?
124
S
SRNA
2.3.2017. u 14:44
17
komentara
124

dijeljenja
EU ukida bezvizni režim za državljane Sjedinjenih Američkih Država? Foto: EPA
Poslanici Evropskog parlamenta su današnjim glasanjem poručili da bi američkim građanima prije ljeta trebalo ukinuti bezvizni režim za putovanja u EU jer Washington pojedinim članicama evropskog bloka ne dozvoljava ulazak bez viza.
Analitičari navode da će glasanjem u Evropskom parlamentu biti izvršen pritisak na Evropsku komisiju da uvede jednogodišnju suspenziju Americi kao recipročnu mjeru jer Washington uskraćuje bezvizni režim državljanima Poljske, Hrvatske, Kipra, Rumunije i Bugarske.

Neimenovani zvaničnik Evropske komisije rekao je da su u toku kontakti sa američkom administracijom radi punog viznog reciprociteta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti preduzeta.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od Evropske komisije da usvoji restriktivne mjere protiv američkih državljana u roku od dva mjeseca.

"Evropska komisija treba da podnese izvještaj o napretku prije kraja juna 2017. godine", izjavio je zvaničnik.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba da bude izvršena dvije godine od prvog obavještenja zemljama koje traže vize za članice evropskog bloka.

Prvo obavještenje Americi o nedostatku recipročnih mjera poslato je u aprilu 2014. godine. Evropski parlament tvrdi da je Evropska komisija "pravno obavezna" da preduzme mjere.

Kanada je, također, uvela vize državljanima Bugarske i Rumunije, ali je najavila da će one biti ukinute u decembru.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...