Britanski ministar Hague
0

"EU treba da bude čvršća prema Balkanu"

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Novi šef britanske diplomatije William Hague smatra da Evropska unija ne treba da ustukne pred pitanjem proširenja, već da treba da nastavi da podržava ambicije za članstvom u EU zemalja zapadnog Balkana i Turske, javio je u ponedjeljak BBC.

Hague je britanskoj medijskoj kući izjavio da će od Evrope tražiti da bude odlučnija u rukovođenju međunarodnim pitanjima, podržavajući uvođenje novih sankcija Iranu zbog nuklearne politike, ali i da bude čvršća na Balkanu gde stare netrpeljivosti, naročito u Bosni i Hercegovini, prijete da ponovo izbiju na površinu.

Urednik BBC-a Gavin Hewitt rekao je da novi ministar vanjskih poslova Velike Britanije naročito ne želi da EU izgubi elan u procesu proširenja.

U izjavi BBC-u uoči polaska na evropsku turneju u okviru koje će posjetiti Pariz, Rim, Berlin i Varšavu, Hague je takođe rekao da će Velika Britanija "odlučno" nastupati u svojim odnosima s Evropom.

Prije nedavnih izbora u Velikoj Britaniji, pojedini analitičari smatrali su da će se nova administracija u Londonu manje angažovati u zajedničkom rješavanju pitanja s Evropom.