{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Nova britanska vlada podržava jačanje države BiH'

F
19.5.2010. u 15:43
0
81
'Nova britanska vlada podržava jačanje države BiH'
0
'Nova britanska vlada podržava jačanje države BiH'
William Hague (Foto: AP)
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague najavio je da će nova britanska vlada snažno podržavati dalje proširenje EU-a na zapadni Balkan i Tursku te da će se zauzimati za sankcije protiv onih političara koji budu radili na slabljenju države Bosne i Hercegovine.
"Konzervativna stranka i dalje čvrsto vjeruje u vrijednosti daljnjeg proširenja EU-a. Perspektiva članstva ključna je za učvršćenje stabilnosti na zapadnom Balkanu, gdje je toliko evropske krvi proliveno. Zapadni Balkan je stražnje dvorište Evropske unije i njena vjerodostojnost u vanjskim poslovima ovisi o učinkovitosti njene politike u tom području", napisao je Hague u članku za Europe's World, publikaciju koju izdaje briselski think-tank Friends of Europe.

William Hague pripada najeuroskeptičnijem krilu i inače evroskeptične Konzervativne stranke, snažnijeg partnera u novoj koalicijskoj vladi s proevropskim liberalnim demokratima.

"EU je institucija od velike važnosti za Ujedinjeno kraljevstvo i britansku vanjsku politiku. Iako je Konzervativna stranka rijetko bježala od iskrene kritičnosti kada smo mislili da EU kolektivno radi krive stvari, jednako tako smo bili predvodnici u najvećim dostignućima EU-a - jedinstvenom tržištu i proširenju", navodi Hague.

On posebno traži snažniju evropsku politiku prema Bosni i Hercegovini, čiji bi "raspad bio katastrofa".

"Posebno u Bosni postoji potreba za snažnijom i zahtjevnijom evropskom politikom koja bi trebala koristiti štap i mrkvu. Postoji snažan argument za prijetnju ciljanim sankcijama protiv političara koji podrivaju bosansku državu. Bosanska ekonomija je rasla sa stranom pomoći, ali država nije rasla i danas ne funkcionira", smatra britanski ministar.

Dodaje da bi "posljedice bosanske dezintegracije bile katastrofalne".

"Raspad zemlje u neovisne etničke državice ne bi bila samo nagrada za etničko čišćenje, što je moralna uvreda, nego nosi i rizik stvaranja neuspjele države u srcu Evrope. Snažan pristup trebao bi se usredotočiti na jedinstven cilj: središnju vladu u Bosni dovoljno učinkovitu da odgovori zahtjevima za članstvo u EU-u i NATO-u", smatra novi britanski ministar vanjskih poslova.

Koalicijska vlada predvođena konzervativcima i dalje će poput prethodne laburističke vlade podupirati članstvo Turske u EU-u, čijem ulasku nisu sklone neke od najvećih i najvažnijih članica.

Osim uzajamne ekonomske koristi i iznimnog poboljšanja sigurnosti snabdijevanja energijom za EU, tursko članstvo bi demantiralo one koji tvrde da postoji sukob civilizacija između Zapada i islama i od Turske bi stvorilo posrednika između Evrope i Bliskog istoka, napisao je Hague u članku naslovljenom "Kako nova britanska vlada predvođena Torijevcima vidi svoju politiku prema EU-u".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: