Svijet
0

EU odobrila restrukturiranje grčke banke ATE

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija saopćila je danas da je odobrila plan vrijedan više od jedne milijarde eura za restrukturiranje "Poljoprivredne banke Grčke" (ATE), što će biti finansirano iz državnih sredstava uz podršku međunarodne finansijske pomoći.

U saopćenju Komisije se navodi da je procijenjeno "potrebnim da se povrati dugoročna održivost ATE banke, kao i da se raspodijeli teret njene reorganizacije i ograniče distorzije konkurentnosti", prenijela je agencija AFP.

Plan obuhvata rekapitalizaciju spomenute grčke državne banke u iznosu od najviše 1,14 milijardi eura, kao i primjenu mjera za likvidnost, dok bi se ATE u zamjenu obavezala "da smanji svoju ukupnu imovinu za 25 posto tokom perioda restrukturiranja i da poboljša svoju efikasnost".

Komesar Evropske unije za konkurenciju Hoakin Almunija izjavio je da je "reorganizacija pozitivan rezultat našeg učešća u međunarodnom programu makrofinansijske pomoći za Grčku", što se odnosi na 110 milijardi eura vrijednu pomoć koju su EU i Međunarodni monetarni fond odobrili Grčkoj u maju 2010.