{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU nudi pomoć bez presedana ako Izrael i Palestina sklope mir

F
16.12.2013. u 21:06
0
19
EU nudi pomoć bez presedana ako Izrael i Palestina sklope mir
0
EU nudi pomoć bez presedana ako Izrael i Palestina sklope mir
Foto: AFP
Evropska unija je u ponedjeljak obećala podršku "bez presedana" Izraelu i Palestini ako obje strane postignu konačni mirovni sporazum.
Pozdravljajći napore američkog državnog sekretara Johna Kerrya u pokretanju direktnih pregovora između Izraela i Palestine, ministri vanjskih poslova Evropske unije kazali su da bi ovaj 28-člani blok "umnogome doprinio" postkonfliktnim aranžmanima kako bi se osigurala održivost mirovnog sporazuma.

"Evropska unija će pružiti paket evropske političke, ekonomske i sigurnosne podrške objema stranama u kontekstu postizanja konačnog sporazuma", saopćili su ministri, prenio je AFP.

"U slučaju postizanja konačnog mirovnog sporazuma, Evropska unija će ponuditi Izraelu i budućoj palestinskoj državi specijalno privilegovano partnerstvo, uključujući veći pristup evropskim tržištima, poboljšanje kulturnih i naučnih veza, olakšavanje trgovine i investiranja kao i unapređenje poslovnih odnosa", navodi se u saopćenju.

Viši zvaničnik Evropske unije je rekao da je previše rano da se govori o iznosima nakon što su izraelske dnevne novine Haaretz prošle sedmice saopćile da bi paket mogao biti vrijedan "milijarde eura", a također bi pomogao u okončanju međunarodne izolacije Izraela.

Međutim, EU je također upozorila protiv "činova koji bi potkopali pregovore", kao što je nastavak izgradnje izraelskih naselja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: