Svijet
1

Kerry se susreo s Netanyahuom: Izrael propituje da li Palestina želi mir

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova SAD-a Johnom Kerryjem izjavio da Izrael "propituje" da li Palestina uistinu želi mir.

Kerry je u toku godinu dana, koliko traje obnovljeni proces mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, deseti put doputovao u posjetu ovim zemljama, a nakon dvosatnog sastanka s izraelskim premijerom održana je i konferencija za novinare na kojoj je izraelski premijer Netanyahu istakao da bi mir značio i palestinsko priznanje nacionalne države Jevreja, te da bi palestinski predsjednik Mahmud Abbas trebao stati protiv terorizma, a prigrliti mir.

Šef američke diplomatije Kerry, koji bi, prema najavama, trebao sukobljenim stranama ponuditi okvirni prijedlog konačnog sporazuma, izjavio je da je svjestan težine uloge za obje strane i da je njegov zadatak da tokom i ove posjete pokuša približiti njihove stavove i stvoriti jedan okvir za postizanje konačnog sporazuma.

"Moj cilj je stvaranje okvira koji bi uključio sva sporna pitanja. Meni nije zadatak da promoviram američke stavove o tim pitanjima, već da pojednostavim stavove Izraela i Palestine kako bi se približili", kazao je Kerry.

Kerry je najavio nastavak svoje diplomatske misije i prakse da se odvojeno sastaje i saslušava stavove obje strane, a tako će se i tokom ove posjete po nekoliko puta sastati sa Netanyhuom i Abbasom.

Nakon posjete Izraelu i Palestini, Kerry će otputovati u posjetu Jordanu, a i naredne sedmice planira ponovnu posjetu Izraelu i Palestini.