{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU dočekuje Dan Evrope u nezavidnom položaju

F
8.5.2011. u 15:22
0
1
EU dočekuje Dan Evrope u nezavidnom položaju
0
EU dočekuje Dan Evrope u nezavidnom položaju
Evropska unija se sprema da sutra, uprkos teškom periodu u kojem se nalazi, na veoma svečan način obilježi Dan Evrope širom Unije, a centralna manifestacija bit će održana u Briselu, javlja Tanjug.
EU se trenutno nalazi u opasnosti da propadne Šengenski sporazum, suočava sa teškom ekonomskom situacijom u Grčkoj, Irskoj i Portugalu i uključena je u vojnu operaciju u Libiji, što su sve problemi koji teško opterećuju evropski blok.

Za Dan Evrope 9. maj je izabran 1985. godine u znak sećanja na 9. maj 1950., kada je tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Rober Shuman predložio da nekadašnji neprijatelji u Evropi uspostave zajedničku organizaciju kojoj će povjeriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Dan Evrope obilježava se širom EU različitim manifestacijama uoči i na sam dan praznika, a centralna manifestacija održava se u Briselu, gde su juče evropske institucije otvorile svoja vrata za građane kako bi mogli da posjete mjesta na kojim se stvara evropska budućnost - Evropski parlament, Vijeće EU, Evropsku komisiju, Evropski ekonomski i socijalni komitet i Komitet regiona.

Na sam Dan Evrope, 9. maja, ovaj datum bit će obilježen svečanom plenarnom sednicom Evropskog parlamenta u Strazburu.

U ovom trenutku, pitanje je, međutim, koliko su Evropljani zaista raspoloženi za slavlje.

Neke od članica Unije i dalje ne mogu da se izbore sa posljedicama svjetske ekonomske krize, a Grčka i Irska primili su velike pozajmice od svojih susjeda, a Portugal bi trebalo da od Međunarodnog monetarnog fonda dobije 78 milijardi eura.

Pored komplikovane ekonomske situacije, vodeće evropske zemlje upetljale su se u vojnu operaciju protiv Libije ili protiv libijskog vođe Moamera Gadafija, što im donosi dodatni politički i privredni teret.

Evropskim zemljama probleme nije donijela samo činjenica da se vodi ozbiljan rat, nego i priliv izbjeglica sa Bliskog istoka i Sjeverne Afrike koji je izazvao napetosti i među samim članicama EU.

Uprkos svim ovim problemima, EU se sada trudi da pokaže da situacija nije toliko loša.

Primjera radi, nedavno je odlučila da prihvati preporuku za primanje Bugarske i Rumunije u šengensku zonu, o čemu će definitivna odluka biti donijeta u junu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: