{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Letu štuke i Sikter 14. maja zajedno u Domu mladih

S
30.4.2011. u 08:54
0
4
Letu štuke i Sikter 14. maja zajedno u Domu mladih
0
Letu štuke i Sikter 14. maja zajedno u Domu mladih
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Povodom 9. maja, Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u BiH i Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH organiziraju brojne sportske i kulturne manifestacije u periodu od 4. do 17. maja 2011. godine u 20 gradova u Bosni i Hercegovini. Jedan od sigurno najzanimljivijih je koncert bendova "Letu štuke" i "Sikter" u sarajevskom Domu mladih 14. maja.
Obilježavanje Dana Evrope počinje 4. maja turnirom u sjedećoj odbojci koja će se održati u Mokrom – Pale, a nastavlja se druženjem sa srednjoškolcima i osnovnoškolcima u Sarajevu 7. maja ispred PSBiH, gdje će biti upriličena i promocija EU Palčića, magazina za osnovnoškolce čiji je izdavač Direkcija za evropske integracije.

Sportskom manifestacijom "Trkom u Evropu", koja se održava po treći put, profesionalni atletičari i amateri iz BiH i regije će se pridružiti obilježavanju Dana Evrope. "Trka u Evropu" održat će su nedjelju, 8. maja 2011. u Sarajevu, sa početkom u 10.00 sati ispred BBI centra.

Proslave će se nastaviti druženjem sa mladima u Banjoj Luci 9. maja, Doboju 10. maja, te u Bosanskoj Gradišci 12. maja, koja će kroz kreativne radionice, kvizove i izložbe imati priliku naučiti više o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija BiH, te poslati svoje poruke Evropi. Takođe, u Doboju će se 10. maja održati i okrugli stol posvećen temi "Uloga lokalne samouprave u procesu evropskih integracija".

Završnica svih manifestacija je upravo 14. maja kada će biti održan koncert grupa "Letu štuke" i "Sikter".

U okviru obilježavanja Dana Evrope, na put kroz Bosnu i Hercegovinu krenut će po prvi put EU karavan, koji će posjetiti i Konjic, Mrkonjić Grad, Ključ, Kladanj i Rogaticu, Istočno Sarajevo, Teslić, Bosanski Brod, Prnjavor, Zvornik, Stolac, Travnik, Bugojno, Srebrenicu i Višegrad.

Dana 9. maja 1950, Robert Schuman je plasirao prijedlog o stvaranju organizirane Europe, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom stvaranja današnje Evropske unije. Od 1985. godine 9. maj se obilježava kao Dan Evrope i jedan je od simbola identiteta EU. Dan Evrope prilika je za približavanje Evropske unije građanima, a u Bosni i Hercegovini se obilježava od 1997. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: