Svijet
12

EU dala VW-u rok od 10 dana da objasni "neregularnosti" svojih vozila

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropski regulatori dali su kompaniji Volkswagen rok od deset dana da objasni najnovije priznanje da je još blizu milion njenih automobila pogođeno skandalom.

Komesar Evropske unije za energetiku Miguel Arias Canete uputio je pismo njemačkoj kompaniji u kojem je zatražio da Volkswagen tačno precizira na koje se tačno automobile odnose nove "neregularnosti" za koje je kompanija prošle sedmice navela da ih je otkrila.

"U pismu se traže pojašnjenja od Volkswagena o modelima automobila s 'nedosljednostima' koje je kompanija otkrila prilikom utvrđivanja nivoa emisije karbon-dioksida, a koje se potencijalno odnose na oko 800.000 vozila", rekla je portparol Komisije Anna-Kaisa Itkonen.

Volkswagen je trenutno pogođen najvećom krizom u svojoj historiji, nakon što je krajem septembra tekuće godine priznao da je 11 miliona automobila širom svijeta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova na laboratorijskim testovima.

Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode benzinski motori.