|

EU će zabraniti izdavanje vize bjeloruskom predsjedniku

EU će zabraniti izdavanje vize bjeloruskom predsjedniku
0
F
FENA
7.1.2011. u 17:18
5
komentara
0

dijeljenja
EU će zabraniti izdavanje vize bjeloruskom predsjedniku Foto: AFP
Evropska unija će zabraniti izdavanje vize bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku kako bi kaznila represiju nad opozicijom poslije predsjedničkih izbora, izjavili su u petak evropski diplomati.
Na sastanku u Bruxellesu stalni predstavnici 27 država članica "odlučili su da pokrenu proceduru" za uvođenje restrikcija na izdavanje vize bjeloruskom predsjedniku i cijelom nizu režimskih zvaničnika, izjavio je jedan diplomat.

Evropska unija je 2006. godine zabranila izdavanje viza Aleksandru Lukašenku i četrdesetorici bjeloruskih zvaničnika u znak protesta protiv represije nad opozicijom.

Sankcije su ukinute 2008. godine u nadi da će tako biti potaknuto otvaranje režima; EU je zamrznula imovinu tih zvaničnika 2006. godine i ta je sankcija još uvijek na snazi.

Ambasadori EU-a su odlučili u petak zatražiti od svojih stručnjaka da ramisle o uspostavaljanju nove liste osoba u Bjelorusiji koje treba kazniti.

Na skupu je postignut "konsenzus da se Bjelorusiji pošalje jak signal i zatraži trenutno oslobađanje svih osoba uhapšenih iz političkih razloga", precizirao je jedan diplomat.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...