Nove kazne Lukašenku
0

Amerika uvela finansijske i vizne sankcije Bjelorusiji

FENA
Minsk: Novo zahlađenje odnosa sa zapadom
Minsk: Novo zahlađenje odnosa sa zapadom
Sjedinjene Američke Države su uvele Bjelorusiji nove finansijske i vizne sankcije, zbog akcije vlasti protiv demonstranata nakon spornih predsjedničkih izbora u decembru, saopćio je State Department.

Novim sankcijama povećan je broj bjeloruskih zvaničnika na koje se odnose zabrane i privremeno ukinuta dozvola za poslovanje s dvije filijale kompanije "Belneftekhim", najvećeg bjeloruskog državnog naftnog i hemijskog konglomerata, prenosi Reuters.

Zamrzavanje imovine

Ministri vanjskih poslova Evropske unije donijeli su odluku o zamrzavanju imovine i zabrani izdavanja viza predsjedniku Aleksandru Lukašenku i 157-oro njegovih saradnika, zbog represije nad opozicijom.

Na tom spisku našli su se Lukašenkovi sinovi Viktor i Dmitrij, bjeloruski ministar odbrane Jurij Žadobin i šef bjeloruske tajne policije Vadim Zajcev.

EU nije uvela sankcije čitavoj Bjelorusiji, kao što su tražile Švedska i Poljska, zato što ostale članice Unije nisu htjele da građani Bjelorusije plaćaju zbog grešaka režima.

Prijetnja odmazdom

Ova odluka je donijeta nakon što je Bjelorusija zaprijetila odmazdom, koja bi, prije svega, podrazumjevala sabotaže u snabdijevanju plinom, ako suspendovane sankcije budu proširene.

EU je 2008. suspendovala Lukašenku zabranu putovanja u zemlje Unije, u pokušaju da ohrabri demokratske reforme u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Sankcije su ponovo uvedene zbog hapšenja više od 700 demonstranata poslije predsjedničkih izbora 19. decembra, na kojima je pobjedio Lukašenko, zbog podizanja optužnice protiv opozicionih predsjedničkih kandidata i zatvaranja ureda Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).