Svijet
0

Ashton prijeti Lukašenku zabranom boravka u EU

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton zaprijetila je u srijedu da će zabraniti boravak u zemljama EU-a bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku ako do kraja mjeseca ne oslobodi disidente zatvorene nakon predsjedničkih izbora.

"Ponovo uvesti zabranu putovanja za predsjednika Lukašenka i proširiti tu zabranu na druge odgovorne ličnosti iz njegovog okruženja izvjesno je jedna opcija, ako zatvorenici ne budu oslobođeni", izjavila je Ashton pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu.

Odluka u tom smislu bi mogla biti donesena na samitu evropskih ministara vanjskih poslova 31. januara, precizirala je Ashton.

Stalni predstavnici 27 država članica Unije u Bruxellesu odlučili su 7. januara da "pokrenu proceduru" ukidanja viza bjeloruskom predsjedniku i cijelom nizu zvaničnika iz njegovog režima, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Evropska unija je 2006. godine zabranila izdavanje viza Lukašenku i četrdesetorici bjeloruskih zvaničnika protestirajući protiv gušenja opozicije.

Ove sankcije su ukinute 2008. godine, u nadi da će to potaknuti otvaranje režima.