Div na Nilu
2

Etiopija završila punjenje jedne od najkontroverznijih brana: Projekat koji je posvađao tri države

V. K.
Velika renesansna brana u Etiopiji (Screenshot: X)
Velika renesansna brana u Etiopiji (Screenshot: X)
Premijer Etiopije Abiy Ahmed saopćio je kako je država završila punjenje kontroverznog projekta brane na Plavom Nilu koja je poznata i pod imenom "Velika etiopska renesansna brana".
Ovaj projekat predstavljen je još prije nekoliko godina kao najveća hidroelektrana u Africi, ali je njena izgradnja izazvala velike tenzije između Etiopije, Egipta i Sudana.

"Sa velikim zadovoljstvom najavljujem uspješan završetak četvrtog, ujedno i konačnog punjenja Renesansne brane. Bilo je mnogo izazova, mnogo puta su nas 'vukli' unazad. Imali smo unutrašnjih izazova, ali i pritisaka iz drugih zemalja. Stigli smo do ove faze tako što smo kroz projekat prolazili zajedno s Bogom", rekao je premijer.

Ogromna brana čija vrijednost je procijenjena na 4,2 milijarde dolara predstavlja je središte spora između zemalja još od 2011. godine kada je Etiopija krenula u projekat.

Najviše zamjerki za ovakav projekat imali su zvaničnici Egipta koji su smatrali da će brana smanjiti vodostaj Nila koji je neophodan za navodnjavanje.

O ovoj temi za Klix.ba je ranije govorio dugogodišnji novinar i analitičar William Davison koji je objasnio razloge zašto su Egipat i Sudan protiv ovakvog projekta.

"Postoje različiti razlozi i nivoi zabrinutosti kada govorimo o Sudanu i Egiptu. Kada govorimo o trenutnoj situaciji, Sudan i Egipat insistiraju da mora postojati sveobuhvatni sporazum o svim aspektima i procedurama punjenja brane i rezervoara te aktivnostima na brani nakon punjenja kada ona već generira električnu energiju. Sudan je zabrinut zbog pitanja vezanih za sigurnost i onih vezanih za štetu koja može proisteći iz gradnje brane", rekao je tada Davison za Klix.ba

Također, istaknuo je kako sudanski zvaničnici žele znati sve detalje vezane za proces rada Velike renesansne brane.

"Velika renesansna brana je veoma blizu Sudana i oni žele postići sporazum sa Etiopijom o tome kako će se upravljati procesom punjenja, ali i onda kada su rezervoari puni i kada manje vode odlazi prema Sudanu. Sudanski zvaničnici žele znati koliko će vode biti pušteno iz brane i rezervoara u jednom danu ili sedmici. Također, Sudan strahuje da bi šteta od ove brane mogla ugroziti sudanske hidroelektrane, rezervoare ali i poljoprivrednike", ističe Davison.