Finansijski problemi
85

Upućen apel vlastima: Šta će biti sa sudbinom Nacionalne biblioteke u BiH?

A. Ku.
Foto: FENA
Foto: FENA
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji zbog koje su se danas uposlenici ove ustanove obratili medijima.
Vijeće uposlenika NUBBiH ukazalo je na dvije stvari. Prva, najaktuelnija, jeste nedavno usvojeni Zakon na Skupštini Kantona Sarajevo o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina za koji navode da je nejasan i neusaglašen.

Problem traje 30 godina

Druga stvar je, ističu, naglašavanje državotvorne važnosti NUBBiH i ukazivanje na njenu fundamentalnu ulogu u razvoju kulturne, informacijske i akademske zajednice, a koju, nažalost, država nedovoljno prepoznaje što rezultira, već skoro 30 godina, neriješenim pravnim i finansijskim statusom Biblioteke.

"Iznimno cijenimo inicijativu i angažman ministra Magode i ostalih predstavnika kantonalne vlasti da riješe finansiranje institucija kulture od značaja za državu, prevashodno dijela koji se odnosi na plate, doprinose, naknade za topli obrok i prijevoz, regres te režijske troškove. Međutim, iako je najavljeno da će ovaj Zakon osigurati potrebna sredstva, čini se da situacija nije posve onakva kakvom se predstavlja", istakao je predsjednik Vijeća uposlenika NUBBiH Aldin Huskić.

Dodao je da je Budžetom Kantona Sarajevo za 2024. godinu odobreno samo 220.000 KM iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, a što je ministrica Adna Mesihović potvrdila na sastanku održanom s uposlenicima Biblioteke.

Ova sredstva su dovoljna tek za dvije mjesečne plate za 43 radnika Biblioteke.

"Nažalost, nalazimo se pred tragičnim i, ako hoćete, apsurdnim pitanjem da li je sudbina Nacionalne biblioteke uopće izvjesna. S tim u vezi, napominjemo da bi se, u simboličkom smislu, načinila ponovna agresija i kulturocid, čime bi se napokon dovršio proces koji je započet 1992. godine", kazao je Huskić.

Ugrožena osnovna prava

Huskić dodaje kako usposlenici već treći mjesec rade bez plate, ugrožena su im osnovna ljudska prava, blokirano zdravstveno osiguranje, a među usposlenicima se nalaze onkološki pacijenti, trudnice i osobe sa trajnom terapijom.

Iz Vijeća uposlenika NUBBiH navode kako bi se bez Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, izgubili ne samo resursi za istraživanje i učenje, već i ključni alati za napredak našeg društva.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka nije luksuz i elitizam, već neophodnost.

Izdavači bi izgubili podršku za dobijanje CIP-a, ISBN, ISSN, ISMN i DOI brojeva za svoje knjige. Ugroženo bi bilo funkcionisanje Virtualne biblioteke i COBISS centra, zaustavljena bi bila izrada nacionalnih bibliografija BiH.

E-CRIS.BH bi prestao sa radom, dok bi napredovanja u viša zvanja bila znatno otežana, a stručno usavršavanje bibliotekara onemogućeno.

Ali ono što je možda najvažnije od svega jeste da će ugrožavanjem NUBBiH biti ugrožen i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Specijalne zbirke NUBBiH, koje su riznice našeg kulturnog naslijeđa, naše kolektivne memorije i njihov gubitak bio bi nenadoknadiv.

Uposlenicima je podršku, između ostalih, pružio i zastupnik u Skupštini KS Samir Avdić.

"Apelujem i pozivam Vladu KS da hitno zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrala preraspodjela sredstava iz koje bi NUBBiH dobila dovoljno sredstava za nesmetan rad i razvoj. Zakon je jednoglasno usvojen i podržan od strane Vlade KS i Skupštine KS i treba biti ispoštovan", istakao je Avdić.