Štampaju se pozivi
53

Estonski obavještajci najavili: Rusija nakon Božića pokreće drugi talas mobilizacije

V. K.
Obuka mobilisanih kadrova u Rusiji (Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije)
Obuka mobilisanih kadrova u Rusiji (Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije)
Šef obavještajnog centra Odbrambenih snaga Estonije izjavio je kako će Rusija nakon Božića pokrenuti novi talas mobilizacije u određenim regijama države.

Pukovnog Margo Grosberg naglasio je kako prvi talas mobilizacije rezervista u Rusiji zapravo još nije okončan, već je samo zaustavljen u onim regijama gdje su kvote ispunjene.

"Dobijamo različite informacije da se pripreme vrše u provincijama. Jedan primjer dolazi iz Krasnodarskog kraja gdje je naređeno štampanje 5.000 poziva za mobilizaciju. Nakon završetka božićnog 'raspusta', možemo očekivati da će se pokrenuti novi talas mobilizacije. Naredne sedmice će sve biti jasno", naglasio je.

Također, Grosberg je rekao kako je oko 300.000 ruskih rezervista prošlo obuku te da će za mjesec i po ili dva biti raspoređeni na front ili blizu granice.

"Na osnovu iskustva iz prvog talasa, moglo bi se reći da obuka rezervista traje dva do tri mjeseca. To znači da će, mobilisani u drugom talasu, stići na front početkom aprila", napomenuo je estonski pukovnik.