{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Esposito: Kad govorite o drugoj vjeri morate uporediti svoje ideale s idealima sagovornika

F
4.10.2013. u 13:06
5
0
Esposito: Kad govorite o drugoj vjeri morate uporediti svoje ideale s idealima sagovornika
5
Esposito: Kad govorite o drugoj vjeri morate uporediti svoje ideale s idealima sagovornika
John L. Esposito (Foto: Anadolija)
Moramo izbjegavati religijsku amneziju. Muslimani trebaju pratiti trag islamskih reformista, a kršćani ići putem kršćanskih reformista - kazao je prof. John L. Esposito.
Profesor religije i međunarodnih odnosa te Islamskih studija na univerzitetu Georgetown, SAD, John L. Esposito je jučer u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održao predavanje o temi "Muslimansko-kršćanski dijalog u 21. stoljeću: izazovi i perspektive".

Esposito se u svom predavanju osvrnuo i na posljednja dešavanja u svijetu, podvlačenja linija između Istoka i Zapada, muslimana i kršćana, te da te linije više nisu jasno definirane.

Naglasio je da je potreba za dijalogom veća danas nego u prošlosti, "ukoliko ne želimo situacije konflikta i nasilja kakva je danas".

Iznio je podatak kako s obzirom na to da su islam i kršćanstvo dvije najveće religije na svijetu, te činjenica da su muslimani u posljednjih 40 godina, od nevidljivih u Evropi i Americi, postali druga ili treća najveća religija, rezultat je ne samo religije nego i politike i međunarodnih odnosa.

"Kada govorite o drugoj vjeri morate usporediti svoje ideale s idealima sagovornika, a ne svoje ideale s njihovom realnošću", naglasio je Esposito tu vrlo važnu činjenicu govoreći o verbalizaciji i poimanju drugih i drugačijih.

Istakao je da danas živimo u izvanrednom svijetu te da globalizacijom komunikacije, znamo što se dešava, živimo u malom svijetu, "ovo je vrijeme u historiji kada imate najveći broj muslimana koji žive izvan muslimanskog svijeta", te da bez obzira na religijske i kulturološke razlike trebamo izbjegavati religijsku amneziju.

Naglasio je da muslimani i kršćani, kao globalne religije, ali i religijske tradicije koje su osnovale civilizaciju zemalja na Zapadu i velikog dijela muslimanskog svijeta, moraju, bez obzira na religijske i kulturološke razlike, izbjegavati religijsku amneziju.

"Muslimani trebaju pratiti trag islamskih reformista, a kršćani ići putem kršćanskih reformista i gledati na to kako da se slažu, jer svi dijelimo zajedničku budućnost", poručio je u predavanju John L. Esposito, profesor religije i međunarodnih odnosa te Islamskih studija na univerzitetu Georgetown, SAD.

Organizatori posjete prof.Esposita Sarajevu su Centar za dijalog-Vesatijja u saradnji s Centrom za napredne studije i Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka, saopćili su organizatori.

John L. Esposito osnivač je Alwaleed centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje pri Walsh školi za vanjske poslove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: