{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Esposito: Kad govorite o drugoj vjeri morate uporediti svoje ideale s idealima sagovornika

F
4.10.2013. u 13:06
5
0
Esposito: Kad govorite o drugoj vjeri morate uporediti svoje ideale s idealima sagovornika
5
Esposito: Kad govorite o drugoj vjeri morate uporediti svoje ideale s idealima sagovornika
John L. Esposito (Foto: Anadolija)
Moramo izbjegavati religijsku amneziju. Muslimani trebaju pratiti trag islamskih reformista, a kršćani ići putem kršćanskih reformista - kazao je prof. John L. Esposito.
Profesor religije i međunarodnih odnosa te Islamskih studija na univerzitetu Georgetown, SAD, John L. Esposito je jučer u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održao predavanje o temi "Muslimansko-kršćanski dijalog u 21. stoljeću: izazovi i perspektive".

Esposito se u svom predavanju osvrnuo i na posljednja dešavanja u svijetu, podvlačenja linija između Istoka i Zapada, muslimana i kršćana, te da te linije više nisu jasno definirane.

Naglasio je da je potreba za dijalogom veća danas nego u prošlosti, "ukoliko ne želimo situacije konflikta i nasilja kakva je danas".

Iznio je podatak kako s obzirom na to da su islam i kršćanstvo dvije najveće religije na svijetu, te činjenica da su muslimani u posljednjih 40 godina, od nevidljivih u Evropi i Americi, postali druga ili treća najveća religija, rezultat je ne samo religije nego i politike i međunarodnih odnosa.

"Kada govorite o drugoj vjeri morate usporediti svoje ideale s idealima sagovornika, a ne svoje ideale s njihovom realnošću", naglasio je Esposito tu vrlo važnu činjenicu govoreći o verbalizaciji i poimanju drugih i drugačijih.

Istakao je da danas živimo u izvanrednom svijetu te da globalizacijom komunikacije, znamo što se dešava, živimo u malom svijetu, "ovo je vrijeme u historiji kada imate najveći broj muslimana koji žive izvan muslimanskog svijeta", te da bez obzira na religijske i kulturološke razlike trebamo izbjegavati religijsku amneziju.

Naglasio je da muslimani i kršćani, kao globalne religije, ali i religijske tradicije koje su osnovale civilizaciju zemalja na Zapadu i velikog dijela muslimanskog svijeta, moraju, bez obzira na religijske i kulturološke razlike, izbjegavati religijsku amneziju.

"Muslimani trebaju pratiti trag islamskih reformista, a kršćani ići putem kršćanskih reformista i gledati na to kako da se slažu, jer svi dijelimo zajedničku budućnost", poručio je u predavanju John L. Esposito, profesor religije i međunarodnih odnosa te Islamskih studija na univerzitetu Georgetown, SAD.

Organizatori posjete prof.Esposita Sarajevu su Centar za dijalog-Vesatijja u saradnji s Centrom za napredne studije i Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka, saopćili su organizatori.

John L. Esposito osnivač je Alwaleed centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje pri Walsh školi za vanjske poslove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: