BiH
1

U Sarajevu gostuje filozof James W. Heisig

FENA
U organizaciji Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za proučavanje tradicije Bošnjaka Islamske zajednice BiH te Internacionalnog Burch univerziteta, večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci filozof prof. James W. Heisig održao predavanje "Izazov dijaloga s budizmom - 1. dio".

Heisig je svjetski poznat u oblasti filozofije religije i do sada je izdao brojna djela koja se bave aktuelnim pitanjima religija i njihovim međusobnim odnosom.

Posebno je istaknuta njegova uloga u pokušaju izgradnje mostova između različitih religija, a sam insistira na teoriji da nas razlike obogaćuju, a ne udaljavaju.

U izjavi za Agenciju Fena prof. Heisig je istakao da je u Sarajevu prvi put te da je počašćen što može biti "ovdje".

"Večeras sam želio upoznati građane Sarajeva s budizmom i njegovim odnosom s kršćanstvom jer je to ono što me intrigira u posljednje vrijeme. Malo je poznato da se od 1960-tih, 1970-tih pojavio jedan poseban oblik razmišljanja kršćana da su oni svojevrsni nasljednici svog religijskog blaga čovječanstva. To znači da smatraju da su ne samo nasljednici Biblije, svoje tradicije, svojih svetaca i učenja, već općenito čovječanstva", kazao je Heisig.

S tim u vezi, dodao je, pokrenut je dijalog među religijama na formalnom, institucionalnom nivou, ali ovaj profesor smatra da on nije mnogo urodio plodom.

"Mnogo veći i značajniji rezultati ostvaruju se putem interakcije iskrenih vjernika svih religija, a koji se dešavaju u crkvama, sinagogama i džamijama. Ovo se još nije desilo u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom i mi ne znamo da li će se i desiti. Proveo sam zadnjih 35 godina u Japanu u Nanzen institutu baveći se ovim pitanjima", rekao je Heisig.

Heisig će i sutra boraviti u Sarajevu kada će na Filozofskom fakultetu u Sarajevu održati drugi dio ovog interesantnog predavanja.