Zanimljiva izjava
286

Erdoganova partija izgubila Istanbul, Ekrem Imamoglu odnio pobjedu

Klix.ba
Nakon dugogodišnje vladavine AK partije, čiji je lider Recep Tayyip Erdogan, izgubila je vlast u Istanbulu.

Nakon 100 posto prebrojanih glasova tijesnu pobjedu je odnio Ekrem Imamoglu iz Republikanske narodne stranke sa 48,79 posto glasova, dok je Binali Yildirim (AKP) osvojio 48,51 posto.

Za Imamoglua je glasalo 4.169.987 stanovnika Istanbula, dok je za Yildirima glas dalo 4.146.042 osoba.

U vezi sa lokalnim izborima u Istanbulu tek sada je naročito interesantna Erdoganova izjava koji je na dan održavanja izbora poručio da će "onaj ko pobijedi u Istanbulu, vladati Turskom". Erdogan je i sam svojevremeno bio gradonačelnik ove svjetske metropole u kojoj živi više od 15 miliona stanovnika.

Inače, kandidat turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Ankari izjavio je da su postojale veoma "jasne nepravilnosti" na stotinama kutija sa izbornim listićima, nakon što je njihov opozicioni rival osigurao pobjedu na lokalnim izborima u tom gradu.

Mehmet Ozhaseki, kandidat AKP-a, naglasio je da je razlog zašto je njegova partija uložila prigovor na izborne rezultate u Ankari održanje pravde, a ne mentalitet "mi moramo pobijediti".

Prema trenutnom stanju, koje su objavili državni turski mediji, kandidat opozicione sekularne Republikanske narodne partije Mansur Јavas novi je gradonačelnik glavnog grada Turske - Ankare nakon što je 16 godina vladala AK Partija.

Inače gledajući ukupne rezultate AK partija je osvojila 44,31 posto glasova širom Turske na lokalnim izborima, a CHP 30,11 posto.