Svijet
3

Erdogan: Washington nije odgovorio na naše uvjete

FENA
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio u srijedu da Sjedinjene Američke Države nisu odgovorile na uvjete koje je postavila Ankara da igraju veću ulogu u međunarodnoj koaliciji protiv militanata.

Govoreći novinarima na aerodromu u Ankari prije polaska na put u Afriku, Erdogan je izjavio da koalicija "nije preduzela mjere koje smo mi od nje tražili".

Turska posebno traži od Washingtona da opremi i obuči snage Slobodne sirijske vojske (FSA) da poraze režim predsjednika Bašara el-Assada, traži stvaranje tampon zone u Siriji duž njene granice i zone zabrane letenja.

Erdogan je tražio od koalicije "da sada preduzme mjere koje se odnose na zone zabrane letenja i zone sigurnosti, obuke i opreme" FSA-a.

On je izjavio da se Turska neće više uključivati u koaliciju dok njeni uvjeti ne budu zadovoljeni. "Očigledno će Turska zadržati svoj stav do okončanja ovog procesa", rekao je on.

Erdogan je to izjavio kad je američki specijalni izaslanik John Allen stigao u Ankaru da bi razgovarao s visokim turskim zvaničnicima o načinu na koji će "pobijediti prijetnje IDIL-a", prema glasnogovorniku američke ambasade.

Do sada, jedini doprinos Ankare međunarodnoj koaliicji protiv organizacije Islamska država (IDIL), koja kontrolira velike površine teritorija u Siriji i Iraku, jeste da omogući kurdskim borcima da pređu granicu i odbiju ofanzivu IDIL-a u sirijskom gradu Kobaneu.