|

Ankara: SAD ponovo pritišću Tursku zbog IDIL-a

Ankara: SAD ponovo pritišću Tursku zbog IDIL-a
4
F
FENA
21.11.2014. u 12:38
36
komentara
4

dijeljenja
Ankara: SAD ponovo pritišću Tursku zbog IDIL-a Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Potpredsjednik SAD Joe Biden opet će pokušati da ubijedi Tursku da se više uključi u borbu međunarodne koalicije protiv ekstremističke grupe Islamska država.
On će se večeras u Turskoj sastati s premijerom Ahmetom Davutogluom, a u subotu će razgovarati s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ova posjeta odvija se poslije višenedjeljnih sporova i oštre retorike između dva NATO saveznika.

Turski predsjednik insistira da ako SAD žele da pomognu, treba da se fokusiraju manje na borbu protiv ID, a više na svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara al Asada.

Erdogan zagovara i uspostavljanje sigurne zone na sjeveru Sirije odakle bi umjereni borci mogli da pokrenu prevrat i napade.

Turska je obećala da će obučiti i opremiti umjerene sirijske snage na svom tlu, ali za sada nije precizirano više detalja o tome.

"Koalicione snage nisu preduzele korake koje smo od njih tražili. Stav Turske bit će isti kakav je i sada", rekao je Erdogan dva dana uoči Bidenove posjete.

Turski zvaničnici tvrde da je Turska aktivan partner u koaliciji protiv Islamske države.

U Turskoj se trenutno nalazi 1,6 miliona sirijskih izbjeglica koji su u tu zemlju izbjegli pred nasiljem džihadista Islamske države, prenosi Beta.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...