Protesti u Istanbulu
2

Erdogan: Turska nema namjeru pokrenuti rat sa Sirijom

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Anadolija)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja nema namjeru pokrenuti rat, nakon što je parlament u Ankari odobrio vojnu akciju unutar Sirije.

Erdogan je izjavio da je ovlaštenje vojne akcije čin odvraćanja Sirije, ali je također upozorio da se odlučnost njegove zemlje ne bi trebala testirati.

Turski parlament ranije je odobrio vojnu akciju u odgovoru na sirijsko granatiranje turskog grada.

Na hiljade Turaka okupilo se u Istanbulu kako bi protestovali protiv svakog rata sa Sirijom.

Turski parlament u četvrtak je s 320 glasova za i 129 glasova protiv usvojio mjeru kojom se ovlašćuje vojska da izvodi prekogranične operacije protiv Sirije i da napada sirijske mete u periodu od godinu dana.

Zasjedanje iza zatvorenih vrata uslijedilo je nakon jučerašnjeg granatiranja turske općine Akcakale, u kojoj su ubijene dvije žene i troje djece.

Turska je odgovorila granatirajući mete unutar Sirije - po prvi put da je učinila tako tokom 19-mjesečnog sukoba u toj zemlji.

UN-ov mirovni posrednik za Siriju saopćio je da su dvojica zvaničnika sirijske vojske ranjena u turskom granatiranju te zemlje.

Erdogan je izjavio na pres-konferenciji u četvrtak navečer: "Mi nikada nismo zainteresirani za nešto nalik na pokretanje rata".

On je, međutim, dodao: "Turska Republika je država koja je u stanju da odbrani svoje građane i svoje granice. Niko ne bi trebao pokušati da testira našu odlučnost po tom pitanju".

U četvrtak navečer na hiljade ljudi okupilo se na istanbulskom trgu Taksim na antiratnom mitingu.

Demonstranti su uzvikivali: "Ne ratu! Mir sada! Nećemo biti vojnici imperijalista!"

Javljeno je i o manjim protestima u Izmiru, Mersinu, Ekisehiru i drugim gradovima i mjestima.