Sirijska kriza
0

VIDEO / Vijeće sigurnosti osudilo napad Sirije, Turci žestoko protestovali

Klix.ba
Protest u Istanbulu (Foto: AFP)
Protest u Istanbulu (Foto: AFP)
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je osudilo sirijski napad na turskoj granici u kojem je poginulo pet osoba.

U izvještaju stoji da ovaj napad pokazuje koliki utjecaj sirijska kriza ima na regionalni mir i stabilnost. U ranijem izvještaju je stajalo "međunarodni mir i sigurnost", ali objavljivanje tog izvještaja je blokirala Rusija, velika saveznica Sirije.

Turski parlament je dao ovlast za pokretanje vojne akcije u Siriji u toku jedne godine, što je dovelo do velikih antiratnih protesta. Ovo hitno glasanje je uslijedilo nakon granatiranja grada Akcakalea, u kojem su poginule dvije žene i troje djece.

Hiljade ljudi se okupilo na antiratnim protestima na trgu Taksim u Istanbulu.

"Recimo 'ne' ratu. Mir sada. Nećemo biti vojnici imperijalista!", uzvikivali su demonstranti.

Međutim, turski premijer Recep Tayyip Erdogan je rekao da njegova zemlja nema namjeru započeti rat sa Sirijom.

"Želimo mir i sigurnost i ništa više. Nikada nas neće interesovati nešto kao što je rat. Turska je država koja može braniti svoje građane i granice. Niko ne bi trebao testirati našu odlučnost", rekao je Erdogan.

Vijeće sigurnosti od Sirije zahtijeva da odmah prestane kršiti međunarodne zakone i ne smije ponoviti napad na Tursku. Od Sirijske vlade se traži da u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda.

Bashar Jaafari, sirijski izaslanik pri UN-u, je rekao da njegova zemlja ne traži eskalaciju sukoba sa Turskom. Jaafari je kritikovao šutnju Vijeća sigurnosti o samoubilačkim terorističkim napadima koji su se desili u Alepu isti dan kada i incident sa Turskom. Sirijski izaslanik je također uputio saučešće porodicama poginulih u napadu, ali se nije izvinio zbog incidenta jer je istraga još uvijek u toku.