France Presse
1

Turska prekinula granatiranje Sirije

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Artiljerijska paljba koju je turska vojska u četvrtak osula po položajima sirijskih snaga kao odgovor na bombardiranje turskog mjesta Akcakalea uz granicu sa Sirijom dan ranije, prekinuta je tokom dana.

Nakon prvog turskog protuudara u satima nakon sirijskog napada, turska vojska je u zoru nastavila granatiranje do 8.00 sati po srednjoevropskom vremenu, dodao je za agenciju France Presse izvor koji nije htio otkriti identitet.

Stanovnici Akcakalea, u kojem je pet osoba poginulo i desetak ranjeno u sirijskom bombardiranju, potvrdili su za AFP da su turski topovi raspoređeni duž granice umuknuli tokom jutra.

"Tursko granatiranje nije neprekidno. Ono se događa i događat će se po potrebi", rekao je nešto ranije jedan turski dužnosnik.

Na meti turskih topova bilo je područje oko sirijskog graničnog prelaza Tal al-Abiada, posebno položaji snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u Rasm al-Gazalu. Po informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), u turskom vojnom protuudaru poginulo je "više sirijskih vojnika".

Turski parlament je u četvrtak prihvatio dokument kojim odobrava turskim snagama da vojno interveniraju u Siriji, ali vlada u Ankari tvrdi da ne želi rat sa susjedom kojeg je međunarodna zajednica jednoglasno osudila.