Svijet
26

Erdogan: Turska je sa 4,5 milijardi dolara postala treća zemlja u svijetu po slanju pomoći

Anadolija
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna, ne praveći razliku na osnovu njihove vjerske pripadnosti.

"Turska je od 2014. godine sa 4,5 milijardi dolara pomoći postala treća zemlja u svijetu. Ako to uporedimo s bruto nacionalnim proizvodom, onda je naša zemlja najviše povećala humanitarnu pomoć. Mi nemamo naftne bušotine, rezerve plina, zlato, podzemna bogatstva, ali imamo savjest", istakao je Erdogan.

Tokom panela na Uludag univerzitetu u Bursi ne temu turske diplomatije, gdje mu je uručen i počasni doktorat, Erdogan je podsjetio da je tokom posljednjih 13 godina Republika Turska postigla veliki ekonomski i politički napredak.

Dodao je kako je napredak posebno vidljiv u oblasti humanitarne pomoći.

"Turska je zemlje koja je prije 2002. godine i sama primala pomoć došla u poziciju zemlje koja pomaže druge", rekao je Erdogan.

Istakao je da je 2002. godine vanjska pomoć Turske iznosila 85 miliona dolara, dodajući da Turska danas na pet kontinenata, u preko 140 zemalja, u različitim oblastima nastavlja sa slanjem mnogo veće humanitarne pomoći.

Podsjetio je da je Turska prihvatila 2,5 milion izbjeglica koji su pobjegli iz rata u Siriji i Iraku.

"Ove goste smo do danas podržali s devet milijardi dolara, koliko su iznosili troškovi njihovog boravka. Od toga podrška stranih zemalja je iznosila 417 miliona dolara. Ako se zapitamo gdje je svijet, možemo kazati da je fizički prisutan, ali da nema savjest", rekao je Erdogan.