Svijet
0

Erdogan: Odnosom prema sirijskom pitanju Turska je spasila dostojanstvo čovječanstva

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska odnosom prema sirijskom pitanju postala "glas savjesti“ cijelog svijeta i da je spasila dostojanstvo čovječanstva, ali da je situacija prerasla okvire njenih mogućnosti da bi sama mogla iznijeti sav teret problema.

U istanbulskom hotelu Conrad se održava 6. Forum partnerstva za Somaliju, a predsjednik Erdogan je u uvodnom obraćanju prisutnima istakao da je cilj skupa da se raspravlja o odgovornosti međunarodne zajednice u procesu razvoja Somalije i rješenja problema sa kojima se ta afrička zemlja suočava posljednjih godina.

Naglasio je kako veliku važnost pridaje Forumu kao čovjek koji je više puta posjetio Somaliju i uvjerio se u probleme naroda u toj zemlji.

Ističući kako se tokom posjeta 2011. i 2015. godine uvjerio kako je Somalija počela da staje na noge i da se gradi iz pepela, Erdogan je poručio da će Turska i dalje pomagati u uspostavi sigurnosti, političke stabilnosti, blagostanja i prosperiteta somalijskog naroda.

Podsjetivši da je Turska do sada uradila brojne projekte pomoći narodu Somalije, uključujući izgradnju bolnica, vodovoda i drugih infrastrukturnih objekata, Erdogan je kazao da je Somalija simbol i pokazatelj odnosa kakav Turska želi imati sa zemljama Afrike.

"Mi ćemo i dalje u saradnji sa međunarodnom zajednicom i zemljama regije raditi na izgradnji mira, stabilnosti i razvoja Somalije. Naš stav je da međunarodna zajednica mora mnogo aktivnije da se spusti na teren i intenzivira aktivnosti podrške u Somaliji“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao kako su daljina i granice izgubili važnost, a da je najbolji primjer za to činjenica da se kriza u Siriji i Iraku, terorizam i izbjeglička kriza odražavaju na širom svijeta.

Erdogan se osvrnuo i na dešavanja u ratom zahvaćenoj Siriji i kazao da je do sada u tom ratu poginulo više od 400.000, a raseljeno 12 miliona ljudi.

"Mi kao susjedi nismo mogli nijemo posmatrati dramu u Siriji. Danas je u Turskoj zbrinuto oko tri miliona izbjeglica, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili bilo kakvu pripadnost. Turska je danas zemlja u kojoj je zbrinut najveći broj izbjeglica na svijetu. Ujedno smo i zemlja sa najvećim porastom humanitarnih davanja u omjeru sa nacionalnim dohotkom. Svojim odnosom prema sirijskom pitanju predstavljamo glas savjesti svijeta i spasili smo dostojanstvo čovječanstva“, kazao je Erdogan i dodao da Turska ništa od toga ne radi sa nekom računicom, niti prikrivenim interesom, već isključivo smatra da je to ljudska obaveza.

Upozorivši da je situacija u Siriji prerasla kapacitete kako bi sav njen teret snosila sama Turska, Erdogan je kazao da je haos u Siriji iskorišten za jačanje terorističkih grupa IDIL, El Nusra, PYD, YPG i drugih i da je Sirija postala zemlja koja "izvozi terorizam“ u cijeli svijet.

Dodao je da je terorizam globalna prijetnja sigurnosti i miru i da nema nikakve razlike između terorističkih grupa, kao i to da je upravo Turska zemlja koja je najviše pogođena terorističkim napadima i prijetnjama.

"Turska se već 30 godina bori protiv separatističke terorističke organizacije PKK. U našem pogledu nema razlike među terorističkim grupama. Al Shabaab, IDIL, El Nusra, PKK, PYD ili YPG, sve su one iste terorističke formacije. Terorizam je terorizam bez obzira na to gdje i ko da ga provodi. Nema loših i dobrih terorista, oni su svi teroristi“, zaključio je Erdogan.

Forumu u Istanbulu prisustvuju najviše delegacije Somalije, Turske, Ujedinjenih nacija i drugih zemalja i međunarodnih organizacija.