Zbog Kipra
0

Erdogan traži izvinjenje od Merkelove

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski premijer Recep Erdogan zatražio je od njemačkog kancelara Angele Merkel da se izvine zbog svojih kritika turske politike na Kipru.

"Takvi stavovi i saopštenja ne odaju sliku jednog dalekovidog i vizionarskog lidera. Očekujemo od gospođe Merkel da obnovi svoje znanje istorije i da se izvine turskoj strani koja je učinila sve da se nađe rješenje za ostrvo", rekao je Erdogan, prenosi list "Vatan".

Tokom posjete Kipru u utorak Merkelova je pohvalila napore kiparskih Grka da nađu rješenje za ujedinjenje ostrva koje je podijeljeno 36 godina, a kiparske Turke proglasila za glavnog krivca.

"Vidimo mnogo koraka koje vi preduzimate i takođe vidimo tursku stranu koja je ne daje adekvatne odgovore", rekla je Merkelova obraćajući se predsjedniku kiparskih Grka Demetrisu Hristofijasu.

Ona je naglasila da je Turska zbog svog ponašanja u slučaju Kipra kažnjena sankcijama u svojim pristupnim pregovorima sa EU.

"Turci su održali svoju riječ na referendumu, kiparski Grci nisu. Ko je zbog toga nagrađen? Kiparski Grci", rekao je Erdoan osvrćući se na referendum iz 2004. godine o planu UN o ujedinjenu ostrva.

Plan su podržali kiparski Turci, ali ga je odbacila grčka strana.
Ubrzo nakog toga država Kipar, odnosni kiparski Grci, primljeni su u EU, a kiparski Turci su izostavljeni. Turski dio Kipra samo Turska priznaje kao državu.

Erdogan je osudio EU jer nije ispunila obećanja koja je tada dala da ublaži ekonomsku izolaciju samoproglašene Turske Republike Sjeverni Kipar.

On je naglasio da se Ankara neće odreći svoje politike prema Kipru u zamjenu za ubrzani pristup EU, piše "Vatan".

Kiparsko pitanje i dalje je glavni kamen spoticanja za članstvo Turske u EU jer odbija da prizna Kipar kao državu, već samo njen turski dio gdje ima stacionirane vojnike.

EU je 2006. godine zamrznula osam od 35 poglavlja za pregovore za ulazak u EU zbog zabrane Ankare brodovima i avionima kiparskih Grka da koriste aerodrome i luke u Turskoj.

Kipar je podijeljen od 1974. godine kada je Turska okupirala sjeverni dio ostrva kao odgovor na puč organizovan u Atini da se Nikozija ujedini sa Grčkom.