Svijet
153

Erdogan spreman dati ostavku ukoliko se dokaže da Turska trguje IDIL-ovom naftom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Rusije Vladimir Putin obračajući se na marginama Konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, kazao je da Rusija ima nove dokaze koji potvrđuju da Turska trguje sa naftom koju eksploatiše IDIL.

Putin je istakao da Rusija ima osnove za sumnju da je njihov vojni avion Su-24 Turska oborila da bi osigurala ilegalne isporuke nafte iz Sirije u Tursku.

"U ovom trenutku smo dobili dodatne informacije da nafta koju prodaje IDIL dolazi na teritoriju Turske . Zbog toga imamo osnov da sumnjamo da je i rušenje našeg aviona izvršeno da bi se osigurala isporuka nafte u turskim lukama", istakao je Putin.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obračajući se u Parizu poručio je da je spreman dati ostavku, ukoliko se dokaže da Turska sarađuje sa IDIL-om.

"Mi nismo toliko nepošteni da kupujemo naftu od terorista. Ako se dokaže da smo to radili, ja ću dati ostavku. Zato, ako postoji bilo kakav dokaz neka ga prezentuje i mi ćemo to razmotriti", poručio je Erdogan.

Putin je dodao da su teroristi koristili bezvizni režim između Rusije i Turske kako bi se slobodno kretali. Također je istakao kako je tužan zbog pogoršanja odnosa sa Turskom.

S druge strane Erdogan je poručio da će se Turska ponašati strpljivo a ne emotivno prije nego izrekne određene kontra mjere prema Rusiji.