Svijet
0

Erdogan: Sirija klizi ka građanskom ratu

SRNA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Sirija klizi ka građanskom ratu i da Turska treba da ima vodeću ulogu u sprečavanjau takvog ishoda, što je do sada najdirektnije upozorenje predsjedniku Basharu al Assadu povodom akcija protiv antirežimskih demonstranata.

"Situacija u Siriji kreće se ka vjerskom, sektaškom, rasnom ratu i to treba spriječiti. Turska ovdje treba da preuzme vodeću ulogu, zato što sadašnja situacija ugrožava Tursku", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari. Turska je članica NATO-a, a sa Sirijom dijeli granicu od 900 kilometara. Ova zemlja vrši sve veći diplomatski i ekonomski uticaj u arapskom svijetu, ali oklijeva da preduzme jednostranu vojnu akciju u Siriji.

Erdogan, koji je ranije pozvao bivšeg prijatelja Assada da se povuče sa vlasti i uveo sankcije Damasku, nije rekao šta će Ankara učiniti kako bi spriječila izbijanje građanskog rata u Siriji.	Ankara je ranije pomenula ideju uspostavljanja "tampon zone" na teritoriji Sirije ukoliko nasilje pokrene talas izbjeglica i ugrozi bezbjednost Turske. Turska je saopštila da bi u tom slučaju zatražila podršku UN.

Strah od raspada Sirije, zemlje sa 22 miliona stanovnika, po etničkim i vjerskim linijama ne postoji samo u Turskoj. Zvaničnici turskog Ministarstva spoljnih poslova brinu da bi Sirija mogla da postane poligon na kojem snagu odmjeravaju regionalne sile, sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran, koji je Assadov saveznik.