Svijet
0

Sirija zatvara konzulat u Turskoj

FENA
Sirija je odlučila da zatvori konzulat na jugoistoku Turske, a što potvrđuje da su se odnosi između dvije susjedne zemlje našli na velikoj provjeri.

Sirijske vlasti su ovaj potez povukle zasad bez zvaničnog objašnjenja.

U Ankari također nisu službeno reagirali na ovaj potez Damaska.

Sirija u Turskoj ima ambasadu u Ankari i generalni konzulat u Istanbulu koji nastavljaju da rade.

Ovaj neočekivani potez u svakom slučaju potvrđuje da su se odnosi dvije susjedne i do skoro prijateljske zemlje našli na velikoj provjeri.

Poslije nedavnog napada prorežimskih pristalica na turska diplomatska predstavništva u Siriji, Ankara je odmah odlučila da iz susjedne zemlje povuče članove porodica svojih diplomatskih predstavnika.

Građanima je preporučeno da bez prijeke potrebe ne putuju u tu zemlju.

Kada su u martu u Siriji počeli protesti opozicije, Ankara je više puta apelovala na predsjednika Bashara al-Asada da odmah prekine obračune s demonstrantima i da počne demokratske reforme.

Ali, pošto su ti zahtjevi u Damasku ostali bez odjeka, turski zvaničnici su saopćili da ih "izdaje strpljenje" i oštro su osudili krvoproliće u susjednoj zemlji.

Krajem godine Turska je, podržavajući Arapsku ligu, uvela ekonomske i druge sankcije protiv režima u Damasku, kako bi ga izolovala i primorala na ustupke.

U Turskoj se s velikom zabrinutošću prati najnoviji razvoj u susjednoj zemlji s kojom dijeli zajedničku granicu dužu od 800 kilometara.

U jugoistočnu Anadoliju je dosad stiglo više od 7.000 izbjeglica. Taj broj bi se sigurno dramatično povećao u slučaju izbijanja građanskog rata u Siriji, a što se, prema procjenama u Ankari, ne može do kraja isključiti s obzirom na duboke unutrašnje vjerske i etničke podjele, prenosi Tanjug.

To bi, takođe, moglo da izazove nemire u širem regionu.