Civili žrtva nasilja
0

Erdogan traži otvaranje humanitarnih koridora u Siriji

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je u utorak sirijski režim da dozvoli otvaranje humanitarnih koridora za civilno stanovništvo koje je žrtva nasilja u susjednoj zemlji.

"Koridore za dopremanje humanitarne pomoći treba odmah otvoriti u Siriji", kazao je on u parlamentu pred poslanicima svoje Stranke pravde i razvoja i pozvao međunarodnu zajednicu da u vezi s tim izvrši pritisak na Damask.

On nije precizirao da li koridori treba eventualno da krenu iz Turske, koja dijeli dugačku granicu sa Sirijom i u kojoj režim predsjednika Bašara el-Asada pokušava već skoro godinu dana da uguši narodnu pobunu. U sukobima je bilo više od 7.600 mrtvih, prema podacima UN-a, javio je AFP.

Nakon što je Turska prekinula odnose sa svojim bivšim sirijskim saveznikom zbog ove krvave represije, Erdogan je osudio šutnju i "oklijevanje" nekih zemalja što se tiče "užasa" počinjenih u Siriji. Takav stav "ohrabruje" sirijski režim da postupa još brutalnije s opozicijom.

"Turska će nastaviti da djeluje tako što će tokom marta organizirati drugi skup "prijatelja Sirije" u Istanbulu.

Od početka antivladinih demonstracija 15. marta 2011. godine, 11.231 Sirijac je našao utočište u Turskoj, izjavio je u utorak za agenciju AFP jedan zvaničnik za hitne situacije. Smješteni su u kampove u Hatayu gdje je i baza pripadnika Sirijske slobodne vojske koju čine dezerteri iz naconalne vojske.